KnA –2009 február 5. 19:10
7 komment

 Már régóta böki a csőrömet egy itthon meglehetősen elterjedt jelenség, mégpedig az úgynevezett fotópályázatok ügye.

Azért úgynevezett, mert azok a dolgok amikről írok, azok nem tekinthetők pályázatnak, inkább ingyenmunkának, vagy fölözésnek nevezném, lopásnak nem lehet nevezni, mivel önként és boldogan adják az idióták a képeiket. Egyik kedves ex-kolleginám küldött linket erre a felhívásra. A pályázati felhívás egy nagy cég pályázata, de önkormányzatok, turisztikai cégek, és kisebb itthoni cégek is használják ezt a bájos taktikát. (A következő pár sor a személyes véleményem, a cég nevét direkt nem említem, ne legyen belőle sértődés, meg felesleges ügyvédi költségek.)

Tegyük fel, hogy te, kedves olvasó, egy tehetséges amatőr fotós vagy, aki már jó minőségű képeket tudsz készíteni, esetleg ellestél pár Strobist trükköt, netán hozzáférsz egy stúdióhoz. Valaki elküldi neked a fentebb belinkelt pályázati felhívást, és úgy döntesz, hogy benevezel a megengedett öt képpel, aminek az elkészítésére időt és energiát szántál (talán még ne adj' isten pénzt is). Beküldöd a képeket, ez esetben három 800*600px méretű (a 72 dpi nem tudom mi a kiírásban, igazából csak azt árulja el, hogy a kiíró teljesen analfabéta a digitális képalkotásban) nézőképet. Nem nyersz... DE bekerülsz a 20 legjobb fő számára rendezett kiállításra (anyukád majd szétesik a büszkeségtől). Bekérik a képeidet 3000*2000px felbontásban is (itt megint egy titokzatos 300dpi felbontásérték...) és innen kezdődnek az igazán izgalmas dolgok. Híres leszel, dőlnek be a megrendelések, és a felkérések, egyik napról a másikra rájössz, hogy... hogy a kezed a biliben van, és a tartalma már kezd kihűlni.

Ugyanis veled semmi nem fog történni. A képeiddel igen, a cég ingyen megkapja hozzájuk a teljes és korlátlan felhasználási jogot. Te dolgoztál velük, tegyük fel, hogy még tök jók is lettek, és a cég megspórolt vele darabonként 30-40 ezer forintot, és a reklámjaikon keresztül közvetetten keresnek vele százezreket, milliókat. Persze aggódniuk sem kell, hogy leégnek mert egy másik cég már használta a fotókat, mivel ki van kötve, hogy publikálatlan fotókkal lehet csak nevezni (ezért nem vettek microstock-ot). Ok, az első helyezett kap egy adag pénzt, de a cégnek még így is feleannyiba került, mintha megbíztak volna egy profi fotóst (vagy kifizették volna a fotókat rendesen). Ha a díjakat összeszámoljuk, akkor kijön 245000Ft, plusz a kiállítás költségeit is ők állják (300dpi-n számolva egy 3000*2000px méretű fotó 21*30cm alatt van, ha mindenkitől lehívatják mind az öt pályaművét [aha, persze] az kb. 30000Ft költség, erre még rájönnek a keretek), tehát kb. 300000Ft-ból megvan az egész. Eléggé kicsi befektetés, szerintem. És a tejszín tetején a kandírozott meggy az, hogy a MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) támogatásával történik mindez. Gratula, a tanulság: ha bármi áron szeretnéd, hogy megjelenjenek a képeid, akkor annak bármi ára is lesz (értsd: ingyen), és ez a MAFOSZ szerint tök ok,  elvégre alkotni kell, nem pedig pénzt kapni a becsületes munkáért. A géped amúgy is ingyen kaptad, a gombot nyomkodni meg bárki tudja, a te látásmódod egy vásárlási utalvány erejéig volt jó. Puszi, a kiállításnak vége, a kutyákat 10 perc múlva kiengedjük.

Nem azt mondom, hogy minden fotópályázat ilyen, de nem árt végigolvasni (végig... olvasni...) a pályázati felhívást, és elgondolkodni azon, hogy ki mennyit kap az üzletből. Azt hiszem a korrekt megoldás az lenne, hogy a cég megszervezi a kiállítást, és a ténylegesen felhasználásra szánt képeket pedig rendes áron, realisztikus licenszfeltételek mellett megvenné a fotósoktól. Persze ez sokkal többe kerülne, és már a fotósoknak érné meg. A MAFOSZ helyében pedig megnézném, mihez adom a nevem.

Kommentekben lehet nemegyetérteni. Puszi, már csak öt perc a kutyákig.

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr68924946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e1 · http://beszoltam.hu 2009.02.05. 23:44:13

Miután elolvastam néhány pályázat felhasználási feltételét, felfogtam, hogy egy nagy átbaszás az egész, mert ha az én fotóm olyan jó lenne, hogy nyerjen, akkor nem fogom ingyen adni. A fényképezőgépek nem úgy hullnak az égből, mint a galambszar, csak szépen fizessenek, ha akarnak valamit.
Következő dolog: kevés paraszti ésszel rá lehet jönni arra, hogy normális esetben miért jó az pl. egy cégnek, hogy egy fotópályázathoz adja a nevét és pénzt öl bele. Ha nem pont ilyesmi szakmában kereskedik, vagy nyújt szolgáltatást, nem érdekük egy szűk csoportnak ilyen "marketingtervet" realizálni, főleg hogy ebből nem térül vissza semmi. Itt valami bibi lesz a háttérben és olyankor elolvasva a feltételeket beigazolüdik az, amit írtál.

ragyás 2009.02.06. 09:52:10

Puszi

Megszoktam kapni a MAFOSZ hírleveleket, pont az utolsóban olvastam valami hasonló kiírást, ami erősen lehúzás gyanús volt. Az egész levelet kitöröltem az előzőkkel együtt.

Már maga a MAFOSZ egy megtévesztés, sok vitájuk volt Fotóművész Szövetséggel, semmi közük egymáshoz.
A MAFOSZT úgy is lehetne aposztrofálni, hogy önjelölt fotóművészek egyesülete, ahol kevésbé tehetséges, de annál hiúbb emberek tömörülnek.

Ezek a humbug pályázatok pedig pontosan erre a szemellenzős hiúságra alapoznak. De ilyen alapokon működnek kvázi modellügynökségek, az ügyesebbek leszólítanak az utcán, 30-50 ezerért elkészítik a portfóliódat, vagy a gyerekét( az még jobb) és majd telefonon hívnak, ha bekerülsz egy reklámfilmbe...

Tehát el kell olvasni a pályázatot, meg kell nézni hová tölt fel az ember képet, szöveget. Vannak olyan fórumok, ahol minden feltöltött anyag a fórumot üzemeltető tulajdonává válik.
Van olyan internetes galéria, ami a Te fotóid értékesítésével foglalkozik. Feltöltöd a képet, a vevő kiválasztja, megrendeli. A galéria kinyomtatja, lebonyolítja az üzletet. A megfelelő minőség érdekében ők intéznek mindent.
Azután jön az átverés téged érintő része:megkapod a jussod, amiből levonják a galéria részesedését, ami csak kicsivel magasabb, mint az alkotóé, aztán levonják az exkluzív nyomtatás költséget, plusz a postázásét. Jó esetben nem kell befizetned a galériának a szívességért, hanem még nyertél ötszáz forintot.
Az más kérdés, hogy a fenti pénzeket a vevő is megfizette már egyszer.

voidcontext · http://voidcontext.blogspot.com 2009.02.07. 00:01:43

Bizony... oda kell figyelni nagyon... Ha benne van a kiírásban, hogy lemond minden jogáról a fotós, az már eleve felejtős... Ez a szöveg kvázi azt takarja, hogy ingyen kell, amid van... Szóval tényleg csak átverés...

A gond ezzel az, hogy mindig is lesznek olyanok, akik ezt benézik... Szemét egy rendszer, de sajnos a hasonló jellegű 'leleplezések' sose kapnak elég nyilvánosságot...

WOL 2009.02.07. 04:20:50

@voidcontext: milyen nyilvánosságra gondolsz? Fotós fórumokon sokszor lehet olvasni róluk. De sajnos ez van. Ha pályázaton akarsz indulni, el kell fogadnod ezt a szemétséget. Másik változat, hogy elfelejted a pályázatokat. Szerintem a WPP-t leszámítva alig lehet olyan pályázattal találkozni, ahol csak a nyertes képekre tart igényt a kiíró.

Ebből az egészből egyébként az a legszánalmasabb, hogy elnézve a stock oldalak árait, nem lenne nagy tétel 6-8 képet tisztességesen megvásárolni, igaz, annak nem lenne plusz reklámértéke.

KnA 2009.02.07. 08:22:04

Igen, csak a stock nem exkluziv, es elegge nagy eges, ha egy masik ceg ugyanazzal a keppel reklamozza magat. Plussz, a stock kepek csak egy bizonyos ideig hasznalhatok (egy megjelenes, egy honap, egy ev), igy konnyebb.

WOL 2009.02.07. 08:55:21

@KnA: Használhatóságról nem tudok nyilatkozni, de pl. konkrétan a Dreamstime-on van olyan, hogy exkluzív licensz.

Hajjakend / Vajmaci / BUTTERBRUMM (törölt) 2009.02.09. 08:05:41

Te vagy az én megmondóemberem!:D:D
Ami a legundorítóbb, hogy a MAFOSZ asszisztál mindenhez....:S:S:S

Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása