KnA –2007 november 24. 13:51
8 komment
SB-800
Az élesben rovat mai vendége a Nikon SB-800-as vakuja. Ugyan még csak egy hónapja használom, az SB-600-as után nem volt annyira meredek a tanulási görbe, mintha mindent az alapoktól kelett volna kezdenem. Az SB-800 a Nikon legfejlettebb vakuja, emiatt első látásra ijesztő a funkciók sokasága, de az összes lehetőség a fotóst szolgálja. Jó eszköznek érzem, mert a sok lehetőség miatt nem a vaku határozza meg azt, hogyan használja az ember, hanem simul az ember igényeihez.

Az SB-600-hoz képest főleg az ereje tűnt föl nekem. Ahol az SB-600 már erőlködött, ott a 800-as még bőven jól teljesít, természetesen határokon belül. A másik nagy segítség, hogy az SB-800-as sokkal több adatot közöl arról, hogy mire elegendő a teljesítménye. Leolvasható a hátsó kijelzőről, hogy milyen érzékenységgel dolgozunk éppen, mekkora blende mellett, és mekkora a távolság, amit a vakuval be lehet világítani. SB-800A feje forgatható, bár csak 270 fokban (és ez az SB-600-ra is igaz), ha egy óra számlapján a 12 órát vesszük az "előre" iránynak, akkor 3 és 6 óra közé nem tudjuk állítani a fejet. Ez általában nem probléma, de már találkoztam olyan szituációval, ahol jól jött volna. A fejet csak egy kioldó benyomása után fordíthatjuk el, és 15 fokos lépcsőkben fordítható, sajnos meglehetősen hangosan kattan be az egyes pozíciókba, színházi vagy más halk környezetben ez hátrányos lehet. A fejben található még a széleslátószögű adapter és a derítőkártya is. A derítőkártya hasznos, de szerintem túl sokat derít, tehát amikor én kihajtanám, akkor már akár direktbe is vakuzhatnék, de ez izlés kérdése. A széleslátószögű adapter hasznos, ha az ember a plafonról pattintja a fényt, akkor nagyon jól eloszlatható vele, bár a teljesítménye sokat csökken a fénynek tőle, napfényes időben derítésnél nagyon hasznos. Belterekben a mellékelt diffúzorkupak is nagyon sokat segít, természetesnek tűnő, alacsony kontrasztú fényt eredményez, de az arcokat nagyon árnyékmentessé teszi, ami "kilapítja" az alany vonásait.

SB-800Amiben nagyon a Canon előtt jár a Nikon, az a CLS (Creative Lighting System) rendszere. A Nikon CLS egy infravörös fényen alapuló távvezérlő rendszer, ami lehetővé teszi, hogy több, egymástól független módon állítható teljesítményű vakut egyszerre vezéreljünk. A vakukat vagy az SU-800 vezérlőegységgel, vagy a gépek beépített vakujával tudjuk vezérelni, de az SB-800 is képes vezér üzemmódban működni. Ilyenkor a vezérlő tudásától függően három (SB-800, SU-800), kettő (D200, D80), vagy egy (D70/s) csoport vaku teljesítményét lehet szabályozni egyszerre. Egy csoportban három vaku lehet, tehát ha egy SB-800-ast használunk vezérlőként, akkor egyszerre 10 vakut tudunk elsütni. Természetesen vannak gyengeségei is a rendszernek, erős napsütésben, nagy terekben (kint) nem megbízható, illetve be kell tartanunk a vakuk pozícióját illetően pár szabályt. A vakukon található szenzornak kell látnia a vezérlőegység villanását, mégha nem is minden esetben fontos, hogy közvetlen a vezérlőegységet lássa. Egy átlagos méretű irodában nem kell aggódnunk, de egy teremben már lehetnek problémáink.

SzínszűrőAz SB-800-hoz kapható kiegészítők közül az SJ-1 színszűrőszettet emelném ki, a szűrőkkel nagyon sokféle színt lehet adni a fénynek, és sokféle megvilágítás színét lehet kiküszöbölni velük. A CLS rendszerben használva sok kreatív ötletet lehet velük megvalósítani. Hátrányuk, hogy meglehetősen drágák, és a mindennapi használatban meglehtősen vigyázni kell rájuk, sérülékenyek. A Nikon is fogyóeszköznek tünteti őket fel, és a szettben minden szűrőből több darab van, de az áruk szerintem több embert elijeszt (és nem látom okát annak, hogy pár vékony műanyag lapocska ennyibe kerüljön). A másik említésre méltó kiegészítő az SD-8A külső elemtartó, amellyel a feltöltési időt lehet lerövidíteni, de ennek is eléggé megkérik az árát. Persze ott van az 5. elemet befogadó rekesz, ami alaptartozék, de használatban csak viszonylag kicsi előnyt nyújt, és emellett az újratölthető akkumulátorokat is négyes szettekben lehet tölteni, tehát ha nincs az embernek olyan töltője, amely képes külön egy darab akkumulator töltésére, akkor bonyodalmakat okozhat az 5. elem rendes töltése.

Ami nagyon fontos, hogy egy ilyen tudású vakunál (vagy bármelyik fejlett műszaki cikknél) tisztában legyünk a beállítások hatásaival. Alapjáraton, egy iTTL rendszerű géppel használva az SB-800 a TTL-BL módot használja, ami azt jelenti, hogy mindig megpóbálja rendesen kiexponálni a hátteret is. Ez nem mindig jó, mert mivel általában meglehetősen sötét helyen használ az ember vakut, a gép leviszi a záridőt 1/60 másodpercesre, ami könnyen azt eredményezheti,, hogy a témánk bemozdul. Apropó, használati utasítás. A hivatalosan importált vakukhoz adnak rendes Magyar nyelvű használati utasítást, de ez sehol nem tölthető le. Tudom, mert kerestem, és a Nikont is megkérdeztem, ott udvariasan az alább belinkelt Angol nyelvű példányhoz irányítottak. Tehát aki szürkeimportos vakut vett, és nem tud angolul az hoppon marad, a Nikon részéről érthetően, de szerintem jó lenne, ha elérhetővé tennék minden nyelven.

Ha lehetne kívánságom, akkor két nagy fejlesztés tenné teljesen verhetetlenné a Nikon vakuit: Li-ion akkumulátorok, és a CLS-hez hasonló, de rádiós vaku vezérlő rendszer. A Li-ion akkumulátorok sokkal könnyebben kezelhetők mint a ceruzaelemek, nagyobb a kapacitásuk is, és a nap végén csak fel lehet őket dobni a töltőre. Méretre sem nagyobbak, mint négy vagy öt ceruzaelem, és ha már a fényképezőgépek is azokkal mennek, akkor sok extra nyűg sincs velük. Mellesleg lehetne egy, az SD-8A-hoz hasonló pakkot is készíteni, a D2/3 széria brutális akkumulátorával.
A rádiós vakukioldó rendszer létjogosultságát pedig mi sem bizonyítja jobban annál, hogy tőlünk nyugatabbra egy szett Pocket Wizard már szinte kötelező egy komolyabb fotós felszerelésében, ráadásul sokat javítana a CLS megbízhatóságán. Meg lehetne valósítani azt is egy ilyen rendszeren keresztül, hogy egymásról vezérelhessünk több gépet (például a kapuk mögé lerakott távvezérelt gépeket). Ez akár a beállítások módosítását is jelenthetné (bár adja magát erre a live-view is, de a melegedés meg az átvitt adat mennyisége miatt nem lenne praktikus).

Az SB-800-ast jó eszköznek tartom, robosztus, könnyen használható, persze ennek az árát is megkérik, de szerintem megéri. Ha az ember egy SB-600-ast használ előtte, akkor jön csak rá, hogy mennyire korlátozott az a vaku. Persze ez elsőre ijesztően hangzik, de inkább olyan mint egy középkategőriás családi autót lecserélni egy luxusautóra.

Végezetül itt van pár link hasznos dolgokhoz:
SB-800/SB600 Speedlight Techniques Guide - Angol dokumentum, bemutatja, hogy mire képes a Nikon CLS, van benne pár jó trükk.
Speedlight SB-800 Instruction Manual - A használati utasítás Angol nyelven. (Magyar nyelven nincs letölthető)
Strobist - Angol oldal a vakutechnikáról, és a kis vakuk használatáról.
DG28.com - Vakus tippek és trükkök, ugyanúgy Angolul.
SB-800 Napló - Innen a Fiatalriporterről, az első benyomásaim a vakuról.

Ha valaki ismer egy jó magyar oldalt a vakutechnika gyakorlati alkalmazásáról, az a kommentekben nyugodtan írja meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr50240245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e1 · http://beszoltam.hu 2007.12.09. 21:26:35

Én Sigma EF-500 DG Super vakut cseréltem egy éves SB-800-ra. Annak ellenére, hogy a Sigma papíron majdnem egy SB-800-as, mlg mindig ég és föld. Az a legjobb, hogy a Nikon vaku méretre kisebb és ennek ellenére nagyobb a teljesítménye. Jómagam használom az 5. elemet is. Gyakorlatilag nem tapasztalok gyorsabb töltést, de ennek lehe az is az oka, hogy a vaku cseréjekor akkumulátorokat is cseréltem és 4x 2500mAh Sanyo ceruzákat 2x 5x 2000mAh Sanyo eneloopk váltották fel. Összkapacitás tekintetôben ott vagyok, ahol votlam, viszont a 4.8V vs. 6V érezhető abban, hogy sokkal tovább lehet facsarni az akumulátorokat, ráadásul ezek az új eneloopok nem vesztenek hosszú raktározás alatt sem kapacitásukból (illetve csak nagyon keveset). Így már azt sem tudom, hogy mikor töltöttem utoljára az elemeket, pedig használom őket rendeszeresen és eleget..
Ami a Li-on ötletedet illet, hát erre még szerintem várni kell egy ideig. A Li-on egyik fő problémája a kapacitása. Egy mai modern Ni-MH aksi sokkal nagyobb energiakapacitást képes biztosítani ugyanakkora térfogat mellett. Elég ha megnézed, hogy pl. mekkora a D200-as EN-EL3e mérete és kapacitása. 1400mAh. Egy kb. fele akkora ceruzalemé pedig képes elérni akár a 2800-at is (ezeket senkinek sem ajánlom).

Minarik 2007.12.18. 22:01:00

Erdekes, amit az SB-800 rol irtal. Egy kicsit kiegeszitenem. Ket eve huzom az SB-800 at es egy szuper vaku. Ahiba a cikkedben, hogy az SB-800 nem csak 10 vakut tud vezerelni 3 csoportban, hanem harom csoportban a hatosugaron belul vegtelen szamu vakut el tud sutni... Master modban A-B-C vakucsoportok vannak, mely csoportok ala a Slave vakuk a sajat menujukon belul besorolhatoak. Emellett harom csatorna is balaszthato 1-2-3 jelzessel, ami akkor jo, ha tobb fotos dolgozik egy helyen a sajat vakurendszerevel. Igy elkerulheto, hogy egymas vakuit sussek el... Ezek a funkciok SB-600 es 800-ra ertendoek. Emellett van az SU-4 vezetek nelkuli vakupapucs, ami regebbi tipusu vakuk vezetek nelkuli vezerleset teszi lehetove, de ekkor nincs lehetoseg csoportba, vagy csatornaba sorolni azokat...

Maty · http://www.xlsport.hu 2007.12.23. 10:54:56

A Canon is képes vakucsoportok vezérlésére, hasonló feltételekkel. Az egyetlen csúnya marketingfogásuk, hogy a beépített vakuk nem sütik el a külső vakukat.

e1 · http://beszoltam.hu 2008.01.03. 10:41:10

Ez a 10 vaku nekem is gyanús volt, de nem szóltam, mert nem voltam benne biztos. Logikusan tényleg végtelen számú vakut kéne tudnia kezelni, csak nem lehet őket egyesével, hanem csak csoportokban irányítani. :-)

e1 · http://beszoltam.hu 2008.02.19. 16:11:41

Ezt a képet ma találtam: ak.buy.com/buy_assets/rsschannel/129/1003075/14.jpg
Szerintem nem kell hozzá kommentár. :-)

KnA 2008.02.19. 16:16:23

Igen, én egy Canon G9-et próbálgattam a Canon nagyvakujával :) Kb. így nézett ki!

Navarot 2008.10.20. 16:36:33

"Ezt a képet ma találtam: ...
Szerintem nem kell hozzá kommentár. :-) "

Bip-Bip-Bip....GÁÁÁ
(Nem tudom szereti-e valaki innen az animéket...)

fotós · http://www.businessphoto.hu/blog/ 2008.11.06. 10:27:14

Szia!

Van kedved résztvenni a Strobist féle Lighting 101 magyar változatának elkéstzítésében?

Ha igen, jelentkezz , légy szíves itt:
businessphoto.blog.hu/2008/11/06/a_vilagitas_alapjai_a_strobist_rol_magyarul

Üdv,
Tibor
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.

Címkék

1000d (1) 450d (2) 50d (1) 5dmk2 (1) 900 (1) a900 (1) adobe (1) ajándék (1) ajándékötlet (1) alpha (1) átverés (1) blog (3) canon (12) cs5 (1) d3 (5) d300 (1) d3x (3) d700 (6) d90 (1) dl28 (1) dsmc (1) e3 (1) ektar (1) fiatal riporter (93) film (1) fotó (86) fotóriporter (2) fotózás (80) four thirds (2) foveon (1) fuji (1) full frame (3) fx (1) g10 (1) gicleé (1) ingyen (1) jpeg (1) jpg (1) k20d (2) karácsony (1) kérdések (1) kodak (1) kommentet kérek (2) koncert (1) lab (1) leica (2) linux (1) m8 (1) mamiya (2) média (4) micro four thirds (3) nikon (29) nyers (3) objektív (1) olympus (4) pályázat (1) panasonic (1) pentax (6) phase one (2) photokina (1) photoshop (1) pletyka (2) raw (4) red (1) riporter (2) rovatok (2) s2 (1) sajtó (3) sb 800 (4) sb 900 (2) sigma (3) software (3) sony (4) színkezelés (6) szoftver (3) tea (1) twitter (1) újság (1) vaku (5) vakutechnika (4) vélemény (2) videó (1) windows (1) zeiss (1) zene (1) Címkefelhő
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása