KnA –2008 július 30. 11:06
szólj hozzá!

Megjelent az Adobe Lightroom 2.0, de ez annyira nem villanyoz fel, mint egy ingyenes kiegészítő ami vele eggyütt jelent meg. Ez az érdekesség a DNG Profile Editor. Ez a program, mint a neve is mutatja, profilokat szerkeszt, de milyen profilokat? A RAW konverziónál használt fényképezőgépek profiljait! Hiányzik a Velvia? Tetszik ahogy a Canonok képei kinéznek, de Nikonod van? Ez a megoldás.

Amikor az ember elkészít egy RAW (innentől fogva csak nyers, tegeződünk elvégre) képet, akkor nincs hozzárendelve semmilyen színprofil (a fényképezőgép a beállított színteret a JPG előnézet elkészítésénél veszi csak figyelembe), még tényleg "nyers" ilyen szempontból. Amikor a nyerskonverter nekilát a kép feldolgozásához akkor szüksége van egy profilra, hogy tudja milyen színeket jelölnek a nyers RGB adatok. A színkezelt képalkotási láncunk itt kezdődik, és igényeink szerint vagy abszolút pontos színekre törekszünk (tehát nagyon pontosan kalibrált profilt használunk), vagy a "szép" színekre. Az idézőjel azért van ott, mert ez teljesen szubjektív. A Fuji nagy tudója ennek a tudománynak. A színeik nem pontosak (méréstechnikai értelemben), de szebbek sokkal, mert értik, hogy az emberi szem mit talál kellemesnek. Sokan szeretik a Velviát a színei miatt, de nem biztos, hogy ugyanaz jó egy kék-zöld tájképnek, mint egy portrénak (esetleg a bokszolóknál találhatunk hasonló színvilágot portréban).

A DNG Profile Editor megadja nekünk a lehetőséget, hogy az Adobe által használt profilokba belenyúljunk, saját ízlésünkre formáljuk azokat. Engedi a színek állítását, a tónusgörgébe is belenyúlhatunk, de akár kalibrálhatjuk is a gépünket vele, ha van egy megfelelő mintaábránk.

Ez olyan, mintha az ember bemehetne a gyárba, és azt mondhatná, hogy "ez a film/érzékelő tetszik, de én kicsit több kéket meg zöldet kérek, mert tájfotós vagyok", vagy kérhet visszafogottabb, pontosabb bőrtónusokat, vagy bármit.

A programot az Adobe honlapjáról itt lehet letölteni. És egy angol nyelvű tutorial itt van hozzá. Ha szeretnétek, akkor tudok hozzá írni egy magyar nyelvűt is. Egy bökkenő van a programmal (vagy ahogy nézzük, kettő): Csak DNG formátumú képekkel lehet használni a szerkesztőt magát, és az elkészített "recept" (ahogy a program hívja), csak a Camera RAW 4.5 és a Lightroom 2.0 verzióival működik, de azokban már bármilyen típusú yersre lehet őket alkalmazni (asszem még a camera raw-ban megnyitott JPG-re is, de ez nem 100%). A DNG konvertert meg itt lehet a Camera RAW pluginnel eggyütt letölteni.

Ez egy nagyon jó dolog, de a jóból is megárt a sok, úgyhogy mára ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr10592430

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Pixinfo.com blog - Blog Archive - Lightroom 2 és a DNG Profile Editor - azaz színprofilok 2008.08.10. 07:22:13

[...]tölthetünk le, egy színprofil szerkesztő jelent meg. Hogy miért fontos ez? A Fiatal riporter elmondja. [...]

Pingback: Fénycsapda - digitális napló » Lightroom 2.0 - Kiegészítés 2008.07.30. 13:09:38

[...]a kiváló Fiatalriporter blogot. (Ha többször írna, még kiválóbb lenne…) Workflow: DNG Profile Editor és Lightroom 2.0 [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása