KnA –2008 július 1. 05:54
2 komment

Az elmúlt héten előkerült Kínából egy kiszivárogtatott prospektus, amelyen a Nikon új gépe, a D700 volt látható. A képek nem voltak jó minőségűek, de amit látni engedtek az minden nikonbuzi szívét megdobogtatta. Végre egy kisvázas full-frame gép a Nikontól! A Canon két és fél éves 5D-je végre kapott egy vetélytársat!

A D700 annyi mindent örökölt a nagytestvérétől, a D3-tól, hogy azt lehetne hinni, a Nikon direkt lábon akarta magát lőni, és nem szeretne több D3-at eladni. De ha jobban megnézzük, akkor láthatóvá válnak azok a különbségek, amelyek a két gépet elválasztják (és nem a D700 lebutítása árán!).

A D700 megkapta a D3 szenzorát és Scene Recognition rendszerét, viszont csak 95%-os lefedettségű a keresője. Igen, most páran felhördültetek, hogy "itt a kutya elásva, lebutították!". Au contraire... A D3 és D300 bejelentése után sokan hiányolták a portisztító rendszert a D3 szenzoráról. Nos a D700-ban van, viszont ez azt eredményezte, hogy nem tudták megcsinalni 100%-osra a keresőt. Kinek mi a fontos... Nem kell félni, régebben is valahogy el voltak az emberek 100%-osnál kissebb keresővel is, és az FX formátum miatt azért jóval nagyobb lesz, mint a DX formátumú gépek keresője. Szerintem jól döntött a Nikon, mivel ez a kissebb váz (mármint a D3-hoz képest) sok tájfotós, vagy utazó riporter táskájában lel majd otthonra, akiknek bizony a tisztítórendszer megléte hasznosabb, mint a 100%-os kereső.

A D700 rendelkezik beépített vakuval, és ez képes a megszokott módon Commander módban vezérelni az arra fogékony Nikon vakukat, amelyek családja bővült most az SB–900-as típussal (az SB–800 és SB–600 mellett). Sorozatkép üzemben 5 kép/s sebességgel képes képeket készíteni, de ez az MB–D10 markolattal és az EN–EL3a-nél jobb akkumulátor használatával 8 kép/s-re növelhető. Az EXPEED chipnek hála ez a gép is támogatja a 14bites nyers/NEF fájlok készítését, viszont a Nikon sajtóanyag nem hangsúlyozza kifejezetten, hogy a megadott sebességeket tudja-e vajon a 14bites nyersek készítésénél is tartani a masina (a D300 nem tudja például).

Mindent összevetve egy nagyon jó tudású fényképezőgépet jelentetett meg a Nikon, amely nem olyan eszeveszetten gyors mint a D3, viszont sokkal hordozhatóbb, és váll/gerinc/táskabarátabb. Az itthoni árát még nem nagyon lehet tudni, de 2600 Euróra becsülik, ami a mostani árfolyamokkal számolva 600.000Ft fölé teszi a gépet, majd meglátjuk.

Linkek:

Magyar Nikon adatlap

Francia videó

Nagyfelbontású képek

Mintafotók a géppel

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr79547144

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: beszóltam 2008.07.01. 15:03:21

Nikon D700 és SB-900Nem egész egy éve augusztusban jelentette be a Nikon az D3-ast és a D300-at. Akkor mindenki seggre ült, mert senki sem gondolta volna, hogy ennyire beletrafálnak az emberek igényeibe és nem mentek bele a Canon megapixelháborújába. Abba…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KnA 2008.07.01. 08:47:05

LOL a hivatalos Nikon szovegben elirtak egy dolgot...

The D700 starts up in a mere 0.12 seconds and has a nearly imperceptible shutter-lag response time of 0.40 milliseconds, making this an extraordinarily responsive tool for the demanding photographer.

Szoval egy ezredmasodperc negy tizede csak a kioldasi kesedelem :) (400 mikroszekundum)

fotofan 2008.07.29. 23:33:47

Pénteken kezemben volt egy D700, miután egy hétig teszteltem élesben egy Nikon D3-at. Fotóriporter végzettségem (is) van, de ritkán dolgozom, inkább csak a saját projekteimben. Most épp ezzel. A D3 igazi álomgép. Gyors, stabil, nyugodt kézben akár 1/15 is kiexponálható az alapzoommal. A legjobb része a zár, és a kereső, valszeg leginkább ezektől igazán profi a kamera. A D700 szintén jó gép, de csak akkor stabil, különösen nagyobb telével, ha rajta van a portrémarkolat. A markolat lényege épp ez, és nem a vertikális kioldó. Ezzel együtt viszont nagyobb, és nehezebb is mint a D3. A szenzor tisztítás elvben jó dolog, de komoly piszkot nem tud megszüntetni. Nem véletlen, hogy nem erőltetik a profi gépeken. Igaza van Ken Rockwellnek, amikor azt írja, hogy a D700 egy nagyra nött amatőr gép. Viszont sokkal jobb, mint az 5D, igaz, van közöttük majdnem 3 év.
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása