KnA –2008 november 18. 08:39
1 komment

 Akkora egy geek vagyok... Minden új technológiára ráizgulok, aztá pár nap múlva rájövök, hogy nem akkora durranás, mint hittem, mert ugye ott van egy ilyen "való világ" nevű dolog (nem, nem a TV-n keresztüli lobotómia egyik korai és jeles képviselőjére gondolok).

Ez történt a DSMC-vel is, nagyon jó ötletnek tartom, igazán vad elképzelés, és még abban is hiszek, hogy meg is tudják csinálni. Viszont... Elmondom szerintem miért nem fog mindenki egy DSMC-vel rohagálni, amikor kijön. Mitöbb, miért nem fognak a szokványos gyártók előrukkolni egy ugyanilyen rendszerrel.

Igazából egyetlen egy nagyon nagy oka van, hogy nem fog elterjedni a rendszer: Pénz. Egyszerűen túl drága ahhoz, hogy megérje valakinek, aki nem keres milliokat egy exponálással. Persze, moduláris, nem kell mindent cserélni, amikor upgradel (szép ízes magyar szó nemde?) az ember, de még így sem fog tudni versenyezni a megvehető gépekkel. Ha minden igaz, akkor nem kell új objektíveket venni a cserélhető bajonettek miatt, de az "agy" és a kiegészítők árából olyan Nikonos vagy Canonos rendszert lehet venni, amiben már benne van a legprofibb váz pár profi objektívvel és vakukkal. A jelenlegi fotósok többsége szkeptikus a videózással kapcsolatban is, nem értik nekik miért kellene videózni tudni. Persze ezeket a fotósokat fogja földbe döngölni az az új generáció, akinek már nincs határ az álló- és mozgókép között, de ők még jó pár évig csak gyerekek lesznek, nem pénzkereső profik (akik szívesen vesznek ilyesmit).

A "nagy" gyártók pedig abszolút nem fogják a DSMC bevezetésének a hatását érezni. Nem a saját piacukon versenyzik velük, és nem látok semmit, ami arra sarkallná őket, hogy rögtön elkezdjenek lázasan fejleszteni egy teljesen új rendszert. Másrészt nagyon nagy presztízsveszteség lenne (mindkét gyártónak), ha például midenki Canon objektívekkel rohangálna Nikon vázakon. A gyártók érdeke az, hogy az ő rendszerükben vegyél dolgokat, az ő új gépeikre áhítozz, ha csak úgy le lehetne cserélni darabokat, az ő profitjukat csorbítaná. Lehet naívkodni, de ők sem hülyék, főleg amikor ilyen hangosan konganak a gazdasági vészharangok.

Meg még vakupapucs sincs rajta... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr87774866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ragyás 2008.11.18. 10:43:31

Nem kell ez az önostorozás! Csak fiatal vagy és riporter! Élénken érdeklődsz az új technika iránt, ami erény. Legfeljebb egy kicsit túlértékeled az eszközök jelentőségét, de ez is meg fog szűnni, miután egyszer kétszer szarban hagy a csúcstechnika.
Természetesen a pénz, a cégek közötti rivalizálás, és a fotósok konzervativizmusa is határát szabná egy ilyen, vagy hasonló rendszer elterjedésének.
Nemrégen, amikor kiötölték a négyharmados rendszert, megállapodtak a nagy cégek, hogy bizonyos részeket közösen fejlesztenek, azonos bajonettet fognak használni, így ki-ki az ízlésének megfelelő vázat, és objektívet vehet. Mi lett belőle? Az Olympus beleugrott, a többiek pedig szarban hagyták és fejlesztették a saját rendszerüket. Az ötlet pedig jó, és nagyon jó volt az első gépük is az E1. Szakított a hagyományos formával, jól kézre állt, és a képminősége is megfelelő volt. A „nagyok” pedig továbbra is gyártják azt a formát és méretet, amit annak idején a film mérete és helyzete határozott meg a vázban. A Rolleiflexnek volt egy próbálkozása, a kisfilmet cserélhető magazinba rakták, és kettős keresőt kapott a gép, de az is megbukott, mint látjuk az Olympus is áttért a hagyományos váz formára. A Panasonic kísérletezik most a négyharmados rendszer újraélesztésével a lapított vázzal. Nekem az a megoldás is tetszik, látnám a helyét a fotográfiában, de azzal együtt nem jósolok nagy jövőt neki.
Hasonló okok miatt vagyok szkeptikus a Leica újításával kapcsolatban , pedig ráférne a cégre is meg ránk is egy ilyen irányú elmozdulás. Most, hogy megszűnt a film mérete miatti kényszer, szabadabban lehetne mozogni az érzékelő alakját, méretét, helyzetét illetően, még a mostani objektívek, és bajonettek megtartása mellet is.
Visszatérve a RED-re, ha megszűnnének a jogi és műszaki akadályok egy olyan modulrendszerű gép, amiben minden cserélhető, elég barokkos méretű, és súlyú lenne. Azonkívül be kellene építeni egy Hilti és egy Ikarus modult, ami a fúrókalapács mechanikájával rázná a 6x17 centis CCD-ről a homokot, a panorámabusz ablakmosója pedig mosná és törölné a tenyérnyi érzékelőt.
A Mamiya RB és RZ valamint a Fuji GX gépek sem a sápkóros fotósoknak épültek, pedig azok csak a saját rendszerükben csereszabatosak ezzel-azzal.
ragyás
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása