KnA –2008 október 17. 09:24
4 komment

 A Phase One végre bejelentette a várva várt (általam legalábbis) PRO verzióját a Capture One 4 nevű nyerskonverterének.

Az új verzió profiknak szánt változatában megmaradtak a fontos szolgáltatások, és kibővültek néhány újjal. Például bőrszín alapján lehet fehéregyensúlyt állítani, és a bőrszíneket el lehet menteni. Nem kell többet a rákvörös, vagy májbeteg portrékat elviselni, gyorsan és megbízhatóan állíthatóak a bőrszínek (persze kell egy jól beállított minta). A színszerkesztő is kibővült (ez "inspirálta" a DNG profile editort), és a különféle lencsehibák szűrésére is bekerült egy modul.

Ami megmaradt, és nagyon szeretném látni más programokban is: a kimentett képbe a fényképezőgép saját ICC profilját lehet beleágyazni, kiküszöbölve a túl nagy vagy túl kicsi színterek problémáját. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell félni attól, hogy a ProPhotoRGB óriási gamutja miatt poszterizációt vagy más színhibákat viszünk a képbe, de a gép által maximálisan visszaadható színek megmaradnak (ezek még mindig elég nagy színterek, tehát a 8bit-es színmélység továbbra is csak sRGB-be konvertálás után ajánlott).

A mostmár elvárt árnyék és csúcsfény visszaállítás funkció is megvan, bár nem annyira lenyűgöző, mint az Adobe Camera RAW-ban, itt még mindig vigyázni kell az exponáláskor.

A Phase One még egy dolgon javíthat a jövőben, ez pedig a piacrakerülés dátuma. A C1 4 PRO nem tud semmi olyat, amelyet a mostanában bejelentett nyerskonverterek egyike sem tudna, csak máshogy van csomagolva. Én például nem tudom megszokni a Lightroom-ot sehogy sem, a C1 workflow-ja sokkal jobban kézreáll nekem, és a színei is jobban tetszenek. Ezek ilyen "PC vs. Mac", "BMW vagy Audi" és sorolhatnám még viták tárgyait képezhetik, nekem a C1 PRO maximálisan bejön.

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr59718284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bggergo · http://freebirdinc.blogspot.com/ 2008.10.17. 17:24:07

te ezt használod konverternek? nem ismerem, kíváncsi volnék milyen képet ad.

KnA 2008.10.17. 20:25:40

Van egyfajta telitettsege es "pop"-ja a kepeknek, es igazabol ezt sokkal gordulekenyebben tudom en hasznalni, mint a Lightroom-ot.

Davebowman 2008.10.18. 13:07:38

"és a színei is jobban tetszenek" ezt mire tetszett érteni? A szerkesztő felületére(skin) vagy a képek színeire?

KnA 2008.10.18. 17:26:28

Nem a skin-re, az altala konvertalt kepeknek a szineire.
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása