KnA –2008 szeptember 2. 08:42
24 komment

Gondoltam megint ideje egy jó kis közösségbevonós egymással megvitatós, mástól tanulós posztnak.

TE milyen módban fotózol a gépeddel, és az ebből származó kép (nyers vagy JPEG?) milyen lépéseken megy keresztül mire eléri "végleges" formáját? Mire vigyázol? Mit miért csinálsz? Írjatok a kommentekben!

A személyeskedő, "te hülye vagy..." stílusú kommenteket kimoderálom, viszont az "Én azt ezért nem csinálom, mert <értelmes indoklás ide>" stílusúakat viszont kifejezetten bátorítom. Szeretném, ha megérthető módon indokolnátok meg, mit miért csináltok, hogy mások is tanulhassanak belőle!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr24644322

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Hogyan fotózik errorka? | Az élet egy nagy szarosszendvics... 2008.09.04. 14:57:14

[...]... Böngészgetve a neten egy érdekes kérdés merült fel Fiatal riporter blogjában. A kérdés egyszerű: Workflow: Te hogyan csinálod?[...]

Trackback: mtb fotó 2008.09.03. 21:38:17

WorkflowGaba jutatta eszembe Fiatal riporter kérdését, így összeszedtem, hogy mit és hogyan csinálok. Hogyan fotózom Alapvetően manuális módban fotózom, mert ez engedi meg a legnagyobb szabadságot és így tudom a leginkább befolyásolni a végleges képe…

Trackback: gaba feljegyzései 2008.09.03. 15:34:50

Hogyan fotózom és dolgozom fel a fényképeketA Fiatal riporter fotósblog felveti a kérdést, ki hogyan fotózik, és miért éppen úgy: Fiatal riporter - Workflow: Te hogyan csinálod?: TE milyen módban fotózol a gépeddel, és az ebből származó kép (nyers vag…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KnA 2008.09.02. 08:51:53

És akkor kezdem én: Általában tömörített NEF (a Nikon nyers formátuma, a csúcsfényeket enyhe veszteséggel tömöríti) formátumban fotózom, általában blendeautomatikával, mátrix méréssel (természetesen ez témafüggö, de a képek 70%-a így készül). A nyerseket régebben Capture One-ban konvertáltam, mostanában hajlok az Adobe Camera Raw felé (a C1 3.7 _szerintem_ szebb képet ad, és nekem tetszik a kezelőfelülete, de a Camera Raw-t aktívabban fejlesztik és jobban integrált a Photoshoppal). A nyerskonverzióbol származó 16 bites TIFF-eket pedig Photoshopban LAB színmódban szerkesztem (itt külön lehet a fényességet és a színeket kezelni). Az élesítés mindvégig ki van kapcsolva mindenben, mivel az kimentfüggő, hogy mennyit élesítek egy képen, és csak különféle hibákat viszek vele a képekbe, amiket a készöbbi feldolgozás felerősíthet. A végeredményt általában egy sRGB (LAB-ból való konvertáláskor általában a perceptual rendering intentet használom, de ez is képfüggő) JPEG-be számolom ki, de ez a kép felhasználásától függ.

Kb. ennyi, persze vannak kivételek, és más lehetőségek is.

KnA 2008.09.02. 08:52:41

Ja igen, a nyerskonverziónál a TIFF-ek színtere ProPhotoRGB.

dincsi · http://www.fotonlog.hu 2008.09.02. 11:41:03

Egy ideje gondolkodom egy ilyen poston, bár engem az is érdekelne, hogy a nyersanyagot hogy katalogizálod, archiválod, keresed meg később a képeket, hova teszed a kész képeket, stb.

Én főleg JPG-ben fotózom, főleg ha utazom valahova, mert akkor számít a kártya kapacitása. Bizonytalan esetben vagy amikor nagyon számít a minőség és az utómunka lehetősége akkor RAW.

Erről folyt is egy kis késhegyre menő vita itt:
www.fotonlog.hu/2008/05/akkor-most-raw-ban-vagy-jpg-ben-fotzzak.html

Mivel én Canonos vagyok (mer a ccd jobb mint cmos :-) általában a Digital Photo Professionalt használom, főleg olyankor amikor sok azonos fényviszonyok között készült képpel kell dolgozni. Ez tud batch feldolgozást (lehet a beállításokat copy/pastelni a többi képre).

Ha webre vagy multimédiás cuccba lesznek a képek, akkor ebből lesznek JPG-ek, szintén DPP-vel, bacth módban. Közben lehet főzni egy kávét. Ja és sRGB színtérben.

Ha csak egy-egy képpel akarok dolgozni, akkor általában GIMP. (A GIMP-ben be van állítva a monitorom szín profilja, így a betöltéskor azonnal konvertál.) Amúgy általában nem sokat szoktam javítgatni a képeimen, maximum egy kis állítás a görbéken, vagy fekete fehér konverzió. Persze van hogy rám jön, hogy ennek a képnek jót tenne egy kis kereszthívás effekt meg vignettálás.

Itt vannak képszerkesztési trükkök GIMP-hez:
www.fotonlog.hu/search/label/Gimp

Ezt aztán úgy nyomtatom ki, hogy az elmentett képet betöltöm a Preview-ba és az elintézi a színkezelést. (Ezen a ponton meg kell említsem, hogy Mac-et használok:-)

Élesíteni nem szoktam, mert mindig elfelejtem mire odáig jutnék :-)

G_ArchAngel 2008.09.02. 13:13:47

En kizarolag CR2-t hasznalok (Canon RAW), nagyobb reszben kozepso fokuszpont, kozepre sulyozott fenymeres, Ap illetve M mode-ban.

Szinten OSX alol, mint dincsi, de en igyekszem Aperture2 alol megoldani mindent.
Ha nem megy, akkor PS, de ekkor mar szeretek a szurokkel, gorbekkel jatszani.
Raw feldolgozast mindig a szaturacio visszavetelevel kezdem, szeretem a fakobb kepeket, ezert hajlando vagyok a feketebol elvenni, vilagossagon emelni.

Aperture2-bol PS CS3- ProPhotoRGB-t konvertalok, majd onnan mentek le a munka befejeztevel sRGB-t - sajnos a Safari-n kivul a tobbi bongeszo nem hasznal szinprofilokat, igy web-re kulon kell konvertalni.
Szurocsomagjaim: Viveza es ColorEfexPro 3.0 a Nik Software-tol.

Kna · http://fiatalriporter.blog.hu 2008.09.02. 14:52:57

A Firefox 3 is támogatja a színkezelést, csak be kell benne kapcsolni.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2008.09.02. 17:56:01

RAW (vagy néha RAW+JPEG), Av mód, ISO bátran az egekbe ha kell, általában középső fókuszponton, néha másutt vagy manuálban. Vaku minél ritkábban, ha kell akkor most már külső kis Metz, akkor is lehetőleg plafonra. Kártyaolvasóba áttöltöm, DPP-ben (canon saját konvertere) színek, fényerősség, kontraszt és élesség (minden mértékkel). Ezek után esetleg ArcSoft Photostudio-ban konvertálok f-f-be. Aztán vagy leméretezés és netre vele, vagy nyomtatás/előhívatás laborban (utóbbi sajna elég ritkán).

G_ArchAngel 2008.09.02. 19:37:23

Nem hasznalok Firefox-ot, masok szoltak, hogy nem az szinvilag van a feltoltott kepek, mint amit atkuldtem nekik elotte.
Feltettem az elobb, de nem talalom a szinkezelest...

dincsi · http://www.fotonlog.hu 2008.09.02. 22:03:52

G_ArchAngel: Ez elég nagy probléma (Az iE se szinkezel windowson, ha jól tudom), ezért írtam, hogy ami a webre megy azt sRGB-be kell konvertálni.

Végülis nem mehetsz oda mindenkihez, hogy kalibráld a monitorát:-)

Lew · http://lewphoto.blogspot.com 2008.09.03. 12:05:19

mÉn álltalában AV módban fotózom (Canon). Az ISO-t lehetőleg minél lentebb, de ha kell akkor inkább zaj, mint rossz képek tömkelege. A vakut utálom! (külső, belső egyaránt.) Általában jpg-ben fotózom az idő és hely takarékosság miatt. Utána jöhet a software. Feltöltésnek jó a totalcommander. Nézegetésnek ott a windows intéző. Szerkesztéshez pedig feltétlen valami adobe termék, mert már azokon sikerül kiigazodni. LR-ben a nagyobb munkákat válogatom és minimális módosításokat elvégzek. + a CR2 képeket konvertáltom. Utána ha kell még akkor PS-ben retuss. Ha nem kell válogatni, csak kiválasztani a legjobb párat akkor PS-ben javítom őket. Szintek, Színegyensúly, Árnyékos/világos részek, stb, stb, ami belefér. Ha elkészültek a képek akkor DVD-re velük, vagy ha kell netre. Ritkán előhívásra.

G_ArchAngel 2008.09.03. 13:15:00

KnA, elarulod, hol kell Tuzrokaban bekapcsolni a szinprofilok kezeleset?
Sorry, de bena vagyok es nem talalom...:-(

KnA · http://fiatalriporter.blog.hu 2008.09.03. 13:45:26

A Firefoxban beirod a cimmezobe, hogy: "about:config", aztán nyavalyog, hogy eltolhatod a beállításokat, ugyhogy mondd meg, neki, hogy ovatos leszel, és utána lehet fent szűrni, oda ird be azt, hogy "color", es akkor már látszani fog, hogy melyik beallitas az. Duplaklikk, és "true"-ra változik az értéke, és mehetsz szinkezelni. :)

gaba · http://gaba.lenard.hu/ 2008.09.03. 15:32:30

Elkezdtem én is megírni ide a saját szokásaim, de túl hosszú lett, úgyhogy végül a saját blogomra tettem ki, de nyilván ide való: gaba.lenard.hu/2008/09/03/hogyan-fotozom-es-dolgozom-fel-a-fenykepeket/

Takoca · http://www.kerekterek.hu 2008.09.03. 20:27:42

Nos, mivel főleg gömbpanorámákat csinálok ez megköveteli hogy minden manuális legyen. Az összes kép (6+2) azonos beállításokkal készül: Manual fókusz, M-mód a rekesz 9-13 között, általában RAW+JPG (ha jó a jpg akkor ok, ha nem akkor rawból utómunka és tiffet mentek) ha olyan a helyszín (pl ablakok vannak szóval a kép egy része beégett vagy sötét lenne) akkor 3-as expó sort csinálok (+-2) majd a kész képeket PS-ben maszkolva rakom össze. Igyekszem a lehető legalacsonyabb ISO-t használni. Vakut nem használok.
"Normál" fotózásnál nincsenek megszokott dolgaim, úgy csinálom ahogy jónak érzem. Kb ennyi

MD.B. 2008.09.04. 09:45:19

A Firefox 3 színmenedzsment így is megoldható:
addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6891

MD.B. 2008.09.04. 10:07:31

Munkamenetem:

RAW-ban fotózóm, 'Neutral' beállítással a D300 vázban. Általában A vagy M módban, ritkábban az S mód is előkerül. Főleg 3D Matrix, néha spot fénymérés. Középső fókuszpont. ISO-ban 3200-ig nyugodt szívvel elmegyek. Vakut, ha lehet, kerülöm. Ha kell, igyekszem indirekten vakuzni vagy diffúzorral.

Áttöltés USB kábellel külső FireWire 800-as házban lévő, Raid 1-be kötött vinyópárra. Képek leválogatása Nikon ViewNX-ben. Nikon RAW-ot (NEF) 100%-ban a Nikon CaptureNX-ben dolgozom fel. Először kötegelt feldolgozás formájában lefuttatok a téma szerint leválogatott (pl. tájkép, portré) képeken a témákhoz előre elkészített 'preset' csomagot (kontraszt, élesség, szaturáció, LCH). Majd egyesével, ha szükséges, expo korrekció, csúcsfények, árnyékok korrigálása, kontraszt, világosság, görbék tologatása, szaturáció állítgatása ízlés és pillanatnyi hangulat szerint. Azután vágás, ha kell. Végül, szintén kötegelt formában készülnek el a JPEG-ek.

G_ArchAngel 2008.09.04. 11:28:18

A Tuzroka szinmenedzselessel egy baj van:
Az egy dolog, hogy en megcsinalom es nekem jo lesz a kep sajat gepemen, de masoken, akik nem ismerik ezt a lehetoseget, esetleg nem tudjak/akarjak megcsinalni.
Amig a tobbi bongeszo nem jut el a Safari automatikus szinter hozzarendelesenek lehetosegehez, addig jobb az sRGB - szerintem...
Google Chrome nem tudom hogyan fogja megoldani, mert OSX-es valtozat nincs, de Apple Webkit-re epult, elofordulhat, hogy rendes szinkezelest kap.
(persze ez sem valtoztat semmin, amig a tulnyomo tobbseg IE-n keresztul neegeti a fotokat)

gregoriosz 2008.09.04. 14:51:34

PS-t soha nem használtam - drága, egyéb meg jó ideig nem került a közelembe. mióta áttértem linuxra, amúgy ez a gond megoldódott.
Fényképezés: M vagy P mód, raw (+jpg), utazások alatt, hanincs nálam laptop, akkor jpg. (a gép: panasonic fz-50)
Rendszerezéshez, címkézéshez: digikam, az archívum egy külső meghajtón.
Raw előhívás: Rawtherapee vagy gimp-ufraw, a további feldolgozáshoz gimp, bár alapvető műveleteket a digikam is tud.

errorka · http://www.objektivek.com 2008.09.04. 15:09:45

Jó a felvetés, kigépeltem én is magamból a fölös energiákat. Szintén bő lére eresztve, szintén saját blogba :)

winterstein 2008.09.05. 08:57:36

Av vagy Tv módban, max iso 1600-ig, általában vaku nélkül. Canon raw formátum Lightroom-ba be (utóbbi évek leghasznosabb progija, 90 %ban ezt hasznalom editalasra és a képek rendezgetésére, visszakeresésére, asszem az Aperture is ezeket tudja), katalogizálás és alap editálás céljából, fontosság/érdekesség szerint csillagozom és cimkézem őket, a legjobbakat esetleg PS CS3-ban tovább szerkesztem, ha kell.

dw1 · http://bpcity.hu 2008.09.05. 15:53:31

én is beállok a kommentnek-hosszú-írjunk-belőle-blogbejegyzést sorba :)

www.bpcity.hu/index.php/fotozas-es-a-fenykepek-kategorizalas/

A hogyan fotózok az kicsit rövidebb lére eresztve:

Nikon D60-al, P módban, általában 100-as ISO-val, ha nagyon muszáj akkor megyek feljebb.
2 obim van, használom a kitobit (szeretem a 18mm-es végét), plusz van egy 70-300-asom, mindkettő Nikkor és VR-es.

Városban néha blende priorral (f8, f11), éjszaka egy Soligor AT-151-es állványról.

zsutti · http://www.zsutti.blogspot.com 2008.09.08. 16:07:50

A képeim 90%-át NEF-be mentem, mindig manuál módot használok.Hogy megelôzzem az esztelen kattintgatást, kényszerítem magam arra, hogy 3-4 kockából leképezzek egy témát úgy, ahogy annak látszania kell, persze néha akadnak kivételek és kellemetlen meglepetések is a monitoron visszanézésnél, de ez van. (Analóg gépen ennyi lehetôségem se volt...) Szeretem a zajt, ha hozzáad a kép értékéhez, tehát nem rettegek az 1000 vagy afölötti ISO-tól sem. Vakut nem használok (rendszervakum nincs, a beépített szóra sem érdemes), bár ha lenne 2-3 vakum, akkor elszórakoznék azokkal is.

A képeket Capture NX2-ben buherálom, általában csak a Levels-t és Hue/Saturationt állítgatom finoman, ha jobban bele akarok nyúlni, akkor Fotóbolt.
Buherálás után a kevésbé jó vagy kifejezetten rossz képeket törlöm (szelektálni tudni kell) esetleg késôbbi ihletmerítés/újbóli felfedezés céljára meghagyok 1-1 képet. NEF-bôl tiff-be vagy jpg-be mentés, ez célfüggô.

csambi 2009.09.03. 22:58:28

hehe, kicsit több, mint egy évvel lekéstem a cikkről, nem baj :P

99%-ban RAW, P, S, M módokban (mivel nincs túl jó fényerejű objektívem, csak egy régi MF, de azzal a D70-nek nincs kedve fényt mérni, így az A módot csak filmes gépen...) ISO az nyilván minél kisebb, annál jobb, ha a téma engedi, inkább megyek 1/60 alá, mint hogy emeljem az ISO-t.

Kártyaolvasóval gépbe, utána Lightroom, itt szelektálás, a maradék beállítása - általában megnézem, az AUTO korrekcióval mit mutat, aztán kicsit igazítok rajta, vagy vissza minden, és tekergetek, amíg jó nem lesz. A clarity-t szeretem feltolni akár végig is. Aztán vágás. Ez után esetleg retus PS-ben.

Export az jpg, alapbeállítás. Általában csak blogra fotózok, kalibrált monitorom meg nincs (még), úgyhogy színekkel nem tudok mit kezdeni. Olyanok amilyenek...
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása