KnA –2008 augusztus 27. 08:31
4 komment

Gondoltam bevárom a Nikon D90-es hírt a Canon 50D-vel, ne nyomják egymást le a "hajtás" alá. Mindkét cég ellőni tűnik a kisebb patronjait a Photokina előtt, úgyhogy valószínűleg ott a még nagyobb durranásokra készülnek. A lényeg: Van két új gép, az egyik tényleg nagy lépés, a másik pedig amolyan kötelező ráncfelvarrás. A helyzet viszont fordult, a kötelező ráncfelvarrásairól ismert Canon lépett most nagyot, míg a Nikon "csak" egy videózni is képes SLR-t ad most nekünk. Mindkét géphez tartozik új objektív, és a Nikon még egy vakupapucsba illeszthető GPS kütyüvel is megörvendezteti a táj- és utazófotósokat.

A Canon 50D-t a 40D utódjának tekinthetnénk, de ez messze van a valóságtól, az 50D inkább egy, a Nikon D300 kategóriájába szánt gép. Külsőre szinte teljesen egyezik a 40D-vel, belsőre pedig teljesen nem. Kapott egy 15 megapixeles CMOS szenzort, 9 szenzoros AF modult, ezek közül mindegyik keresztszenzoros, ami kevés fénynél is nagyon jó teljesítményre képes (és ez fontos szerintem), valamint a live-view módban használható két, mostmár hagyományosnak mondható fókuszmód kiegészült egy arcfelismerő móddal is (itt lehet szivatni a kedves fotóstársakat, hogy azert nem találja őket a gép, mert arcfelismerő módban van... mondom arc...). A többi szolgáltatást tekintve hasonló a 40D-hez, bár már egy Digic 4 processzor hajtja (állítólag a G10-es szuperkompaktot is majd ez fogja hajtani, és nem lepne meg, ha azt is nemsokára bejelentenék.). A hátsó kijelző maradt ugyanakkora, mint a 40D-n (az ezzel járó kétes ergonómiával eggyütt), de állítólag még szebb mint az új Nikon gépekben található, márpedig azok egyszerűen gyönyörűek. Megjelent a gép mellé még egy stabilizált szuperzoom is, az EF-S 18-200mm F/3.5-5.6 IS, ez a Nikon hasonló modeljével együtt egy "mindig a gépen" objektív utazáshoz, és olyan amatőröknek, akiknek nincsen nagy üvegigényük.

A Nikon D90 kevésbé forradalmi, de ebben is található arcfelismerés live-view módban, megkapta az integrált mindenmérő Scene recognition rendszert (bár ez a relative kevés, 11 fókuszpont és a 420 szegmenses fénymérő miatt nem lesz olyan rendkívüli, mint a D3/700/300-ban használt rendszer). Amit viszont még (bár ez tényleg csak a nagyon szűk jövőre értendő) csak a D90 tud az SLR gépek közül, az a videófelvétel. Ezt 1280x720 pixel felbontásban tudja (persze kisebben is) és 5 percet lehet vele felvenni, ha a kártyánkon elfér annyi (a kisebb felbontásokkal ez 20 perc). Megnézem majd a Lensbaby tulajdonosok milyen videókkal állnak elő :) A felbontás itt is nőtt, de megállt a Nikonnál már akár szabványosnak is mondható 12 megapixelnél, a megapixelhajhász marháskodásról mostmár úgy tűnik leszoktak a gyártók, viszont most az érzékenység értékekkel versenyeznek (az 50D is mostmár ISO12800-as érzékenységet tud). Bár az eddigi tapasztalataim ilyen tekintetben egész jók (erről többet a D700 tesztben...). A Nikon is bejelentett egy objektívet az új géphez, ez egy 18-105mm átfogású, F/3.5-5.6 fényerejű, stabilizált, DX formátumú vázkupak. Igazából a Nikonnak a kissé lágy 24-120mm-es objektívje helyett kellene egy normális FX objektív, mondjuk a 24-105mm-es Canon objektív mintájára (hogy egy normális fényerőről ne is beszéljünk... mondjuk egy fix F/4 teljesen megfelelne).

A Nikon bejelentett egy számomra nagyon érdekes kis GPS modult, ami, mint említettem, a vakupapucsban csücsül és geotaggeli a fotóinkat. Ilyen kis szerkezetek már léteztek eddig is, sőt kifejezett koppintás a Nikon GP-1, de jó tudni, hogy biztos kompatibilis a gépekkel. Bár valószínűleg olcsóbban is be lehet szerezni hasonlókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr15635049

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Pixinfo.com blog - Blog Archive - Forrong a blogszféra - 50D, D90 - pro és kontra 2008.08.28. 12:25:15

[...]DSLR-eket Majd a Fiatal riporter is megemlékezett az “Augusztus végi zsongás: Canon 50D, Nikon D90, új objektívek“-ről.[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dincsi · http://www.fotonlog.hu 2008.08.28. 11:08:10

Épp tegnap írtam meg erről a véleményem. Akit érdekel itt elolvashatja és vitatkozhat velem:

www.fotonlog.hu/2008/08/azrtse.html

Navarot 2008.08.28. 22:40:46

Szerintem pont fordítva: A Canon átcseszi a jónépet, és ráadásul felismeri helyettem az arcokat, meg 15 Terapixeles, meg is borotvál, és elmegy bevásárolni.
A Nikon megint újított egy nagyot, és marha jó gépet hozott már megint össze elérhető áron (ill számomra elérhetetlen...)

Atesz 2008.09.14. 19:22:16

Én tesztelem mind a két márkát és mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai...

a jani 2008.09.18. 13:50:48

Dincsivel egyetértek. A canon ár 10 éve ennél nagyobb újdonságokat is kitalált. EOS 3, EOS30, EOS50E szemvezérléssel. Sok EOS-os társamnak hiányzik az ály kontroll:) ezt vajon miért nem lehet használni a mai korban????? De nembaj van arcfelismerés.... de vajh minek. És igen az olympus az E-3-nál rájött, ha már van LV akkor lehessen forgatni a monitort, mert enne van igazán értelme.
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása