KnA –2008 július 1. 06:12
1 komment

Amiről a múlt heti pletykák és kiszivárogtatások nem szóltak, az, hogy a Nikon bejelent egy új vakut is. Nos, megérkezett az SB–900, és még egy vakuval bővült a Nikon amúgy is eléggé erős felhozatala.

Minek még egy vaku? A full-frame gépek bevezetésével szerintem szükség termett egy olyan vakura amelyik felismeri a szenzor méretét és megfelelően vált a zoomfej állásán (a DX crop módról nem is beszélve). Bár ezen nem tudom mi tartott eddig, mivel már a DX-es gépeket is felismerhették volna az SB–x00 típusú vakuk (de "e örö e bódottá", hogy a Nikonnak eszébe jutott).

Mit tud az SB–900, amit az SB–800 nem? A zoomfej elmegy 17mm-től 200mm-es állásig (mármint az éppen használt gyújtótávolságnak megfeleltetve), ki lehet választani, hogy milyen minta alapján szórja a fényt a fej, és érzékeli a feltett színszűrőket. Továbbá lekapcsol ha túlmelegedett. Tessék? Nyugi, ki lehet kapcsolni, de akkor lehet, hogy túlmelgszik a vaku. Ez a gyakorlatban valószínűleg kevésszer fog megtörténni, mivel az ceruzaakkumulátorok hamarab feladják a harcot, de ha az ember egy külső áramforrással táplálja (Nikon SD–9, vagy egy Quantum akkumulátor) akkor hasznos lehet.

Észrevettem egy érdekes dolgot a Nikon oldalon a műszaki jellemzőket böngészve: Az SB–900 kulcsszáma 34, míg a "régi" SB–800 38-as kulcsszámmal büszkélkedhet... Akkor ez most visszalépés? Nem feltétlenül, a zoomfej miatt a 900-as jobban "oda tudja tenni" a fényt ahova kell, és nem kell tisztán izomból bevillantania egy teret. A három szóráskép, amikről fentebb beszéltem, is ehhez járul hozzá. Kiválaszthatjuk, hogy középre kérünk több fényt (egy telés képhez), a szokásos eloszlást kérjük (eddig csak ez volt), vagy a szélekre juttasson több fényt a vaku (ez pedig csoportképekhez, vagy a 14–24mm-es objektív boldog tulajdonosainak).  Természetesen a Nikon CLS/Kreatív megvilágítási rendszerével járó összes dolog is benne van, és még azt is megcsinálták a Nikon mérnökök, hogy lehessen a vaku firmware-jét (belső szoftverét) a fényképezőgépről frissíteni. Ezt eddig a Metz néhány vakuja tudta USB-ről (és ahogy hallom az Olympus E rendszeréhez tartozó minden vaku), A Nikon pedig elcsen... akarom mondani inspirálta a Nikont ez az ötlet. De jól tették.

Szerk: Most látom, hogy van egy új külső elem pakk is, az SD-9 (ez egy 1/1-es manuális villantást egy másodperc alatt tölt újra).

Linkek:

Magyar Nikon adatlap

Nagyfelbontású képek

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr80547149

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: beszóltam 2008.07.01. 15:03:21

Nikon D700 és SB-900Nem egész egy éve augusztusban jelentette be a Nikon az D3-ast és a D300-at. Akkor mindenki seggre ült, mert senki sem gondolta volna, hogy ennyire beletrafálnak az emberek igényeibe és nem mentek bele a Canon megapixelháborújába. Abba…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Müller Péter · http://www.mullerpeter.blogspot.com 2008.07.01. 13:03:59

Tegyük hozzá, hogy a 4/3 rendszer minden elemének - így a vakuknak is - frissíthető már hosszú évek óta a firmware-e... Csak hogy az Olympus és társai fő erősségét, az innovatív megoldásokat ne vegyük el tőlük... Üdv!
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása