KnA –2008 július 1. 07:09
2 komment

Ha ma reggel még esetleg valaki hiányt szenvedne a Nikon cuccokból, akkor itt van még két dolog a fa alá. A Nikon bejelentett két tilt-shift objektívet, amelyek közül az egyik még micro is (ami a Nikonnál a macro objektívet hivatott jelenteni...). (Kis szerk: Mindkettő Micro/Makró.)

Az első versenyzőnk a 85mm f/2.8D PC-E NIKKOR nevet kapta, és az év elején bejelentett 24mm-es objektívhez hasonlóan ez is egy tilt-shift objektív. Annak aki meg nem látott ilyen furcsa objektíveket, elmondom, hogy a tilt-shift objektívek donthetők és elcsúsztathatók, erre azért van szükség, hogy az építészeti fotóknál a perspektívikus torzítást valamiennyire orvosolni lehessen már a fotózás idején (itt egy link a Luminous Landscape oldalára, ahol ezt magyarázzák angolul).

A Második objektív is egy tilt-shift objektív, de ezzel még makrózni is lehet, bár nem 1:1 a legnagyobb leképezési arány, hanem "csak" 1:2. Annyiban különbözik a fenti objektívtől, hogy egy ED lencsetagot is kapott, gondolom a jobb macro tulajdonságok végett. A 45mm f/2.8D ED PC-E NIKKOR névre hallgat.

Ezzel a két objektívvel háromra nőtt a tilt-shift objektívek száma, és bár valószínűleg csak azok fognak venni ilyesmit, akiknek tényleg szükségük van rá, jó tudni, hogy már ebben sem szenved hiányt a Nikon felhasználó (igen tudom, régen is voltak, de ezek szép csilivili újak).

Én csendben reménykedem (annyira csendben, hogy meg kellett írjam a blogra), hogy a Nikon a régebbi fix objektíveket is lassan felújítja, és talán kapnak SWM motort is. Álmodozni szabad.

Linkek:

85mm f/2.8D PC-E NIKKOR adatlap

45mm f/2.8D ED PC-E NIKKOR adatlap

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr97547166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThufirHawat 2008.07.03. 15:32:12

Nem úgy van, hogy mind a kettő "micro"? Az adattáblácskáikon ez van, meg aztán furcsa is lenne, ha pont a hosszabbik nem lenne makrós.

KnA 2008.07.03. 15:34:29

Hmmm, valoban. Javitom.
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása