KnA –2008 január 27. 20:48
6 komment
Bocsánat a kihagyásért, de sűrű sűrű hetem volt. Emiatt sajnos megint a blog húzta a rövidebbet, és áttételesen azok, akinek tetszik a hét kérdése. Itt az új kör. Mostmár valószínűleg csak számozni fogom őket, mert ez a körözés kicsit béna.

Kérdezzetek bármit, a többi kommentező és én pedig megpróbáljuk megválaszolni a kérdéseiteket! Ha esetleg van olyan kérdésetek amit azért nem tudtok kibogozni, mert egy idegennyelvű oldalon van, és nem értitek, abban is valószínűleg tudok segíteni, feltéve hogy az oldal angol vagy német nyelvű.

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr58313970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R3 2008.01.28. 09:25:31

Nos, előszöt is örülök, hogy újból itt a blog, már azt hittem el is felejtetted :D.

Egy kicsit fogósabb kérdésem lenne: analóg vs digitális FF.

Miért van az, hogy ránézésre megállapítható egy fekete-fehér képről, hogy digitális vagy filmes technológiával készült? Tudom, hogy a digitális világban kb 5-6 különböző módszer van a színes-FF konverzióra, mégsem adja ugyanazt az eredményt egyik sem, mintha alapból filmre fotóztam volna. Talán más a két média gamma görbéje, de ezt valahogy csak lehet ellensúlyozni gondolom (ugye filmen csomó olyan van, hogy bebuknek részletek a képen amikre nem is gondoltunk volna kattintáskor). Tehát van-e valami módszer arra, hogy szép, filmes hangulatvilágú képekké dolgozzam át digitális fotóimat?

Nem tudom mennyire vagyok érthető, csak leírtam ahogy eszembe jutott, ha nem egyértelmű megpróbálhatom majd újrafogalmazni :).

tbs1001 2008.02.01. 15:10:12

Szia! Egy pár helyen már piszkáltatom a kérdést, de nincs igazi jó válaszom még rá.

Szóval -> www.jogaszoknak.hu/forum/31/14385

A kérdés nagyjából az, hogy milyen jogi védelmem, lehetőségem van nyilvánosság elől nem elzárt, kifejezetten közterület jellegű területen, ahol nem tiltják táblával, vagy a belépésemkor szóban a fényképezést a biztonsági őrök "ellen". Akik a "létesítmény területén tilos a fényképezés" mantrával közelítenek.
Eddig a kedvesség és a meghunyászkodás volt az ellenreakcióm, de fura a hozzáállásuk a témához. Szeretnék biztos tudást a témában.

Nem "egyértelműen jó" helyzetekről van szó - pl. portrék egy múzeumban - oda nyilván engedélyt szerez az ember. De pl. az Erzsébet térre..?

ArgyllCMS tutor. is érdekelne.

Joblog. Ideszoktam. :D

dincsi · http://www.fotonlog.hu 2008.02.02. 12:29:39

R3: Alapvetően a következő a probléma. A kemikáliákat és a filmeket is bizonyos hatások elérése miatt érézenyítik különböző karakterisztikák szerint. A nagyobb ISO 400-as érzékenységet úgy érik el, hogy több rétegben viszik fel a fényérzékeny emulziót a filmre. Minden réteg különböző nagyságú fényérzékeny elemből áll. Ezek összhatása alakítja ki a képet amit látsz. A nagyításon látható szemcsézettség is ennek a következménye.

A digitális érzékelő viszont csak a fény mennyiségét érzékeli (egy más görbe szerint) és egyforma méretű pixelekben.

Ez csak az alap probléma, de ha még a színszűrőket is hozzá veszed, melyek hatását nem lehet tökéletesen szímulálni akkor érthető, hogy miért nem lesz egyforma a két eljárással készült kép.

Itt találsz egy leírást a fekete-fehér konverzióról:
www.fotonlog.hu/2007/08/sznes-kpek-fekete-fehr-konverzija-gimp.html

Itt van néhány filmhez channel mixer alapérték:
www.fotonlog.hu/2007/09/fekete-fehr-filmek-szimulcija.html

Jó kísérletezést.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2008.02.06. 09:37:32

Általános kérdésem van.
Mit csinálunk pontosan, amikor rawból "előhívunk" egy képet? Olyasmi érdekelne, hogy amikor a kismillió csúszkát állítgatom, mi történik a háttérben.
Pl.: hogyan történik az élesítés, és mi pontosan az "edge sensitive" funkció?

ladislav 2008.03.13. 08:18:30

Reg volt, de ujra irok. Hatha lesz valasz.

Mi a kulonbseg egy softbox es egy ernyo kozott. (Kinezeten kivul. Mennyivel lesz mas a feny? Mikor ez mikor az...)


Koszi!

Dexterland · http://dexterlandvilaga.blogspot.com/ 2009.01.26. 16:38:42

Kedves Fiatal Riporter! Kb két napja találtam a blogodra, és érdeklődve olvastam tapasztalataidat és véleményeidet. Jelenleg most lobbant fel nagyon bennem a fotózás iránti vágy, és hozzád hasonlóan én egy Fujifilm S5500-al figyelem és próbálom megörökíteni a terepet. Az év végére megpróbálok annyi pénzt összegyűjteni, hogy egy DSLR gépet vehessek, és nagyon örültem a Nikon vagy Canon vs-es véleménynek, hogy végül is mindegyik jó és szokás kérdése.

Amikor én most kipróbáltam a DSLR gépeket a markolata és a fogása kezelése miatt elsősorban a Nikon gépek tetszettek meg. Próbáltam magam is utánanézni a tesztek miatt, melyik a jó, rossz stb. És jelenleg egy D60 vagy D80 beruházását tervezem két kitobjektívvel. Nem tudom a kettő közül melyiket érdemesebb Inkább gyűjtsek többet és vegyek egy nem teljesen belépű szintű gépet, vagy kezdjem a D60-al és később ha odáig fajul a dolog, akkor lépjek feljebb? A kitobjektívekkel kapcsolatban, meg azt nem tudom, hogy melyik a jó, mit kell figyelni, mire kell figyelni?
Egy másik érdekes kérdés, hogy ezeket a gépeket itthon elég drágán lehet beszerezni, az ebayon viszont elég nagy kitben (szűrőkkel állvánnyal stb.) szokták árusítani. Melyik éri meg megvenni Magyarországon, vagy ebayen plusz talán kifizetni érte a vámköltséget is?

Köszönöm előre a válaszod.

Szemán Zoltán (Dexterland)
szeman_zoltan@freemail.hu
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása