KnA –2010 március 27. 12:03
2 komment

Content aware fill videó:

Mostmár tényleg meglehetősen gyorsan lehet bármit hamisítani.

(Az érdekes részek 2:40 után)

KnA –2010 február 28. 21:37
5 komment

Ja, mielőtt bárki ráparázna, az objektív FX, de szerintem ennél már csak egy 16-50mm lenne jobb. Rendes fém konstrukció, 77mm-es szűrőméret, AF-S. Ezt kapja az ember kb. 250,000Ft-ért.

AF-S NIKKOR 16-35MM F/4G ED VR képe

A fiatalriporteren nagyjaból azért ritkultak meg a cikkek, mert nem jött semmi se, ami lázba hozott volna, semmi olyan amiről érdemesnek tartottam írni (a színkezelést meg még mindig nem érti senki se). Minek írjam meg tízezrediknek, hogy megint van egy új váz, vagy kiegészítő, ha arról semmi személyes nem jut eszembe. Nos, a Nikon vége piacra dobott egy olyan objektívet, amiről megint tudok írni.

Szóval, hivatalos polgári nevén: AF-S NIKKOR 16-35MM F/4G ED VR. Miből gondolom, hogy ez egy jó DX objektív? Kis fejmatek után kijön, hogy egy 24-52mm ekvivalens objektívvel van dolgunk, ami a széleslátószögtől egészen "normálig" visz el, végig 4-es fényerővel (vakuzásnál állati sokat számít). Eléggé robosztus, hogy elvigyem túrázni, és a belepakolt üveg alapján a képminősége is megfelelő lehet (ennyi pénzért legyen is az, rendes mintaképeket még nem láttam belőle). Amit nem tudok hova tenni az a VR... Ezt most "csak úgy beletettük, jó ha van" alapon csak úgy beletették, jó ha van, vagy mi? Persze, ok, szűkebb blendével tudok fotózni, ha szép éles tájképeket akarok (álvánnyal tökölés nélkül), meg statikus témáknál ellensúlyozza a 4-es fényerőt, de nem sok értelme van. De aztán rájöttem (megvilágosodtam. < 1 lux...), van aki videózásra is használja a kedves fényképezőgépét (amire még szerintem nem maradéktalanul alkalmas, lásd "rolling shutter" hatás, és különféle ergonómiai aggodalmak), de szerintem a VR elsősorban az ő kedvük miatt került bele. Akárhogyis, jó ha van.

A másik dolog ami miatt iszonyatosan tetszik, az pont az átfogása. 16-35mm. Kicsit fura lehet elsőre, mert ugye van a szép ösvény: 14-24, 24-70, 70-200, 200-400, 500, 600, csillagos ég. Mármint csillagászati összegek. De a pedáns, merev, átfogásnácik lelke örül, nincs kihagyva semmi se, 14mm-től 400-ig minden le van fedve. Na most hulljon a hajuk, mert egy 70-200mm-es árából ki lehet hozni egy 16-35, 50, 80-200 kombót. De, de, de hát bazi nagy lyukak vannak, mit csinál az ember 35 és 50mm között, hogy a másik, sokkal nagyobb lyukról ne is beszéljünk? Hát... közelebb lépsz egy lépést, aranyom. Vagy vágsz egy kicsit, és megúszod az objektívparkot a feléből.

Aztán ha veszel egy D700-ast (vagy D3s, D3x-et), akkor is tök jó objektívjeid lesznek, csak mostmár a lefedett tartományod a szupernagylátószögtől indul. Nincs többé para, hogy a DX-FX váltásnál mit kell kidobnod, mert semmit. És ez így olcsó.

KnA –2010 február 9. 08:53
3 komment

 Egykor fényes, mostanában döglődő blog keres lelkes, a fotózásban jártas, értelmes embereket társszerkesztőnek. Ha úgy gondolod, hogy szeretnél, és én úgy gondolom, hogy tudnál írni a fiatalriporterre, akkor gyere, küldj egy e-mailt, megbeszéljük.

Ha nincsenek jelentkezők, akkor törlöm a blogot pár hétem belül (eredetileg már pár napja ott lengett a véres bárd a nyakacskája felett, de gondoltam hátha vannak emberek akik talán továbbvinnék. Még mindig vannak olvasók páran, így kreatívabb).

Üdv, KnA

KnA –2009 május 2. 18:00
szólj hozzá!

Huss, mondta a csiga, és ezzel el is rohant. Azaz a blog fejlődik, csak nem akarok senkit sem halálra rémíteni a tempóval.

A rövid hírek halála részben annk is köszönhető, hogy snassznak gondoltam csak pár sort írni mindenféléről amire rábukkantam, viszont a legtöbb dolog tényleg csak pár sort ér meg. Aki szerette a rövidhíreket, annak ajánlom figyelmébe a bal oldali sávban található Twitter dobozt, ahova ezek mostantól be fognak potyogni, vagy a twittert magát, ahol fiatalriporter nick alatt hömpölyög az információáradat (csak olyan csigásan persze). Még nem maradtatok le sokról, de gondoltam említem ezt a lehetőséget.

Ja, igen, még élek, a blog is virul a maga módján. :)

Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics