KnA –2008 december 7. 23:13
12 komment

 A Nikon mellényúlt, de jó batár nagyot. Szerintem. Legalábbis szépen sarokba szorították magukat. Heves, de rövid postom témája, hogy miért tartom buta dolognak 8000 dollárért adni a D3x-et.

Először is fontos a kontextus: Ott az 5D Mk.II, 3000 dollár alatt, videóval és 21 megapixellel, árban ez alatt a Sony A900, 24 megapixellel és egy meglehetősen hasonló szenzorral, plusz ott van a D3 és a D700 a saját háztájról. A D3x nem egy iszonyat nagy fejlesztés, csak kicserélték a szenzort egy már meglévő vázban. A D3 egy dolgot tud sokkal jobban, mint bármelyik hasonló kategóriájú gép: A magas érzékenység. Ezt a D3x elveszti, de kapjuk helyette a magas felbontást, ami ugye fair dolognak tűnne, ha ugyanannyiba kerülnének, csak a D3x 3000 dollárral többe kerül... Ennyiért senki nem fogja megvenni ezt a gépet.

Persze várható egy D700x is (akárhogy is fogják hívni), legalábbis logikus lenne, mert a Canon 5D megint versenytárs nélkül maradt a Nikon részéről. Hogy miért? Elmondom, hogy látom a dolgot: Ha nagy felbontás kell, mert stúdióban fogok fotózni, akkor nem fizetem ki az extra pénzt az időjárásállóbb vázért, hanem megvárom a D700x-et, amiben ugyanaz a szenzor lesz. Ha tájfotós vagyok és azért kell a felbontás, akkor nem fogom az extra súlyért kipengetni a pénzt, amikor egy D700x könnyebben szállítható, max egy picivel jobban kell rá vigyázni. Ha nagy érzékenység kell, akkor már rég megvettem a D3-at vagy a D700-at. Tehát ki fogja megvenni a D3x-et? Shejkek és fogászok, akik már nem tudják mit csináljanak a pénzükkel. A többiek várni fognak a D700x-re, ami ha nem jön (ha meg jön, akkor reszeltek a D3x eladásoknak), akkor sok görbe szájú Nikonos profit fogunk látni... Akik elkezdenek majd gondolkodni egy Canon vagy Sony vázon. A divat és stúdiófotósok körében méltán népszerű Canon-t nem fogja a Nikon elmozdítani ezzel a géppel, szerintem inkább a Canon malmára hajtja a vizet. A D3 iszonyat jó gép azon az áron, amit kérnek érte, a D700 egyenesen olcsó a D3x pedig egy nagy melléfogás. 5000 dollárért fogyna, de a mostani gazdasági körülmények között nem hiszem, hogy ez jó döntés volt a Nikontól.

Kommentekben lehet cincálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr77810245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoomface · http://zoomface.wordpress.com 2008.12.08. 02:50:13

D900 - nak fogjak hivni a rossz nyelvek szerint es jovo tavasz vegen jon ki. Vele egyutt egy D90x sorozat, ami majd a kisfelhasznaloknak lesz.

Vitatkoznek a te felveteseddel. A D3x egy erdekes piacnak szol. Te meg vagy gyozodve, hogy nem talaltak meg a piaci rest, szerintem igen.

A D3x egy, a contemporary art nak szolo nyitas. Ez eddig ritka volt. A piac nem olyan nagy mint amit a Canon kepvisel. A D3- elvileg megjelenik majd egy verzioban ami riportereknek szol. A D3X egy masik vilagnak szol.

A contemporary art egy zart vilag, ahova digitalis kameraval betorni nagyon nehez. Ez a vilag tartja magat a film-hez, hiszen ez kepviseli a muveszeti agat. A fotomuveszet keveset engedett az ido mulasaval - aki igazi muveszei iranyzatot kepvisel az erosen ragaszkodik a 5X4 es a mediumformathoz, ami digitalis szempontbol csak a Hasselbladon es a Leaf-en keresztul kozelitheto meg.

A Nikon probal alternatival biztositani olyanoknak, akik "conceptual portarit" kepviselik. Azaz a fotoik megvilagitva, megtervezve, kerulnek piacra. Nekik szukseguk volt egy olyan full frame Nikonra ami nekik szol.

Ez megalapozza a cegnek egy tovabbi fejlesztes lehetoseget. Emelett vegyuk figyelembe a 2008-ban szerzett piaci elonyt, megeloztek a Canont, ami szamomra is meglepo volt. Ugy tunik jobban gazdalkodtak.
A jovobe nezve en azt latom, hogy a Nikon a full frame kitagitasa fele nyit. Az elmult hetekben 4 magazint kaptam a Nikontol, ami csak a full frame gear-t nyomja. Az, hogy ok mostantol erre a piacra vezetik a midrange customer-jeiket az teljesen vilagos. A D3X pedig egy bevezetes azoknak, akik komoly studiokorulmenyek kozott dolgoznak.

En eddig 37 elovetelt fogadtam. Ez nem sok, de ha azt veszem, hogy az elovasarok kozott olyan emberek voltak mint Robin Gilanders ( 30 ev fotografia - elete elso digitalis kamerajat 4 honapja vette, egy D700, most elojegyzett egy D3X-re)
akkor azt mondom, hogy Edinburgh Nikon tulajdonosainak kremje erdekeltek. Szoval van ra kereslet.

zoomface · http://zoomface.wordpress.com 2008.12.08. 02:54:02

elonyt, megeloztek a Canont, ami szamomra is meglepo volt. Ugy tunik jobban gazdalkodtak.
A jovobe nezve en azt latom, hogy a Nikon a full frame kitagitasa fele nyit. Az elmult hetekben 4 magazint kaptam a Nikontol, ami csak a full frame gear-t nyomja. Az, hogy ok mostantol erre a piacra vezetik a midrange customer-jeiket az teljesen vilagos. A D3X pedig egy bevezetes azoknak, akik komoly studiokorulmenyek kozott dolgoznak.

En eddig 37 elovetelt fogadtam. Ez nem sok, de ha azt veszem, hogy az elovasarok kozott olyan emberek voltak mint Robin Gilanders ( 30 ev fotografia - elete elso digitalis kamerajat 4 honapja vette, egy D700, most elojegyzett egy D3X-re)
akkor azt mondom, hogy Edinburgh Nikon tulajdonosainak kremje erdekeltek. Szoval van ra kereslet.

ragyás 2008.12.08. 09:30:30

Azt azért nehéz megsaccolni milyen gazdasági tervek alapján lövik be az árakat, engem nem is izgat a gazdaság, csak addig, hogy meg tudok-e venni valamit, amire szükségem van, vagy sem. Sőt még az sem annyira érdekel kinek szánják a cuccaikat, de kellő gonoszsággal, arra a csoportra gyanakszom, akikre András. Ezen a logikán haladva Gumiarcnak is igaza lehet, amennyiben a művészek tovább adják a költségeiket a sznob megrendelőiknek, vásárlóiknak.

A NIKON NEWS egy egy álszent marketing kiadvány ( ez a dolga). Rendre úgy tesznek, mintha az időszámítást elölről kellene kezdeni, amikor kidobnak egy új terméket. Nekem az sem nagyon tetszik, ahogy időről-időre megnyalatják a vásárlóikat.

Lehet, hogy itt most egy kicsit eltaktikázták magukat az árral, abból kiindulva, hogy, aki rendelkezik egy komolyabb objektívparkkal, az nem fog sem Canon, sem Sony vázat venni, felbontástól és ártól függetlenül. Megemelheti a D3, és a D700 árát, és akkor mindjárt nem tűnik olyan drágának a 3x-es modell. Vagy a bojkottnak engedve ( lásd Ken Rockwell), csökkenthetik az X árát.

Ami pedig a felbontást illeti nem olyan egyszerű az összefüggést kijelenti a pixelek számával.

Filmes fotózáskor a felbontást vonalpár/ milliméterben számoljuk, tehát a képpont az valahányad négyzetmilliméter lesz.
Digitális gépeknél ez az egyértelműség abban a pillanatban megszűnik, amikor az AD konverter numerikusan írja le a pixelben történt töltésváltozást. Innentől kezdve bonyolult stat.mat. módszerekkel számolják a „képpontokat”. Egyáltalán hányat? Amennyit a RAW konverterben beállítunk. Minden képpont számítással jön létre, a környezetének a súlyozott interpolációjával. Egy három megapixeles érzékelőről is számoltathatunk négyzetméteres képet, csak a számítás következtében összemosottabb lesz a kép. A pixelek számát eleve el kell osztani valamennyivel 3-4 között, mivel általában R GG B a pixelek kiosztása. Ha ilyen arányú kicsinyítést csinálnák ott is ez lenne a helyzet. A pixelek számának növelésével a számítások pontosságát növeljük. A Nikon általában jobb képminőséget tud produkálni a Sony lapkákból, mert jobbak az algoritmusai. A számítás a nehézfegyver manapság.

A gazdasági és pixel számolgatás csak okoskodás a részünkről, a felhasználó dolga a minél jobb felvételek készítése lenne, ehhez a technika már régóta adott, a többi csak pótcselekvés és üzlet.

e1 · http://beszoltam.hu 2008.12.08. 10:15:46

Éppen ma hajnalban tettem ki ezt a videóposztot a blogomra, kb. ugyanez a téma: e1.sk/nikon-d3x-kicsit-maskepp/
És most mondom a magamét: az ár magas, de nem jó gépekkel hasonlítod össze KnA. Nézd meg mennyibe kerül az 1Ds MarkIII, ami egy öregebb és paramétereiben gyengébb gép. Ezzel szemben a D3x egy új masina, amelynek a 8000 dolláros kezdőára csak amolyan "ennyiért adjuk annak aki elsőnek akarja". Aki egy keveset kivár biztosan megkapja jóval olcsóbban. Eddig is így volt, szerintem ez után is így lesz. ;)

The Dealer 2008.12.08. 14:36:23

kosz a gumiarcert, meg akar viccesen is hangozhat.

Ismerem a vevokorunket, tudom, hogy kik rendeltek a kamerabol. Egyertelmuen korvonalazodik a "celkozonseg".

A muveszeti ag pedig nem passzol at semmit a "sznob megrendelokenk" azok a fickok ugyanis 75%ban freebeek - szoval a szponzor fizet.

Az elorendelok kozott olyan vannak akik muveszeti oldalon mozognak illetve soka a marketinges - a ket legnagyobb stockphoto gyarto a kornyeken rendelt.
Ezert jo a Calumetnel melozni. Latod, hogy kinek van igenye es mire.

ragyás 2008.12.08. 17:50:08

Kedves Gumiarcú Kereskedő!

Eszem ágában sincs megsérteni! Miért tenném? Ha úgy érzed bocs. De nincs ilyen szándékom. A gonosz sejtésem azonban fenntartom, tudok olyanokról, többről, akik f.gépet akarnak venni, minden különösebb elképzelés nélkül, egyedül az ár alapján. Ha 16000 $ lenne az ára a D3x-nek az lenne a nyerő. Észérvek alapján ki venne autót 15 000000 fölött? Ugyanazok.

Az angol vagy skót elitista művészek sem szakmai indokból vesznek 8000 $-os gépet az a gyanúm, bár secko jedno. Majd E1 kijavít, ha elírtam valamit. Az én földhözragadt életemben nem sokat számít kinek, mire van igénye. Ha bótos lennék figyelnék.

archangel 2008.12.09. 07:54:17

zoomface,

Azt nem tudod véletlenül, hogy világviszonylatban miért adják az 5D mark II-t horror áron Angliában?
Mert sem a Sony A900, sem a D700 ára nincs úgy elszállva a kontinensen lévő országokhoz képest, mint az új Canoné...
Az árak azért is érdekesek, mert nemhogy drága, de nem is igen szállítanak UK-be, ezzel szemben Hong-Kongban polcról lehet venni az üzletekben.
Nem tudom, hogy ez a Canon UK vagy Canon Europe hibája, de 2300 GBP-ért kicsit többet várna az ember.
A 2300 GBP pedig külön vicc (oké, Nálatok talán már "csak" 2250 GBP...), mikor máshonnan megvan 2000 GBP körül (a BT.com shopban 2400 GBP alatt van a 24-105L-lel csomagolt kit - nem hinném, hogy a BT illegális forrásból dolgozna).
Persze ettől még sem a BT-től sem lehet megvenni, éppígy a Calumet-től sem.
Ráadásul a Drummond str.-en nem is tudtak megnyugtatni azzal, hogy 1-2 hónapon belül vehetek náluk vázat.
Pedig Náluk akarom megvenni, mert pár dolgot már vettem ott és kedvelem azt az üzletet:-)

Ha némi infód lenne, akkor hálás lennék érte!

Köszönöm,
Gábor

pentax 2008.12.13. 02:25:43

Valami amiben egyetértek Veled. De a kommentek miért megint a Canonról szolnak? Csak ámulok.

zoomface · http://zoomface.wordpress.com/ 2008.12.23. 00:34:45

archangel

A UK-be minden pumpalt aron kerul be. Adobe +15%on ad mindent a UK varsarloknak - ezt egy 30%-os kedvezmennyel fedezik ha diak vagy.

Itt a trukk - tessek keresni e-bayen olyan eladokat akik amerikabol vesznek kit-eket es tovabbertekesitik.

Van sok fazon, egyik ismerosom szinten ezt csinalja - pilota, kimegy amcsiba, vesz 10 000£ ertekben fotoscuccot, majd a UK-ben eladja. O ugyanis vam nelkul hozza a cuccot, leven "szemelyes holmi".

A Canon arai egyebkent jol szabottak. A Nikon most karacsonyra dobott egy nagyon kemeny 300£-ot a D700-as arabol!! szoval panaszra nincs ok. Jovore beerik a credit crunch gyumolcse, es akkor meg olcsobb lesz a cucmeraj.

Az sziv csak aki filmre dolgozik, mert az olajar emelkedesevel felment muanyag koltseget a digitalis piac visszateriti most, hogy az ar visszaesett, ugyanez viszon nem jelentkezik a filmek araban... shame on yah yah mother fucker...

KnA 2008.12.23. 07:59:57

Hat az olajar emelkedes hatasara kb. 100Ft-ot esett a benzin ara itthon par honap alatt... Ezt rakd ossze. :)

Boldog Karacsonyt mindenkinek!

zoomface · http://zoomface.wordpress.com/ 2008.12.24. 01:04:23

KnA - en nem is az elmult egy honaprol beszelek, hanem az evrol.

- olajar ingadozas
- elelmiszerar ingadozas
- olajar ingadozas
- credit crunch

ez igy szep sorban betett mindennek ami "petrol" alapu. pl. film, muanyag amibol kedvenc kameraink keszulnek.

Ne orulj soka annak az alacsony olajarnak. Oroszorszag sosem fogja szo nelkul hagyni, hogy egy ilyen olcso manoverrel probaljak a szeket kirugni alola.
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.

Címkék

1000d (1) 450d (2) 50d (1) 5dmk2 (1) 900 (1) a900 (1) adobe (1) ajándék (1) ajándékötlet (1) alpha (1) átverés (1) blog (3) canon (12) cs5 (1) d3 (5) d300 (1) d3x (3) d700 (6) d90 (1) dl28 (1) dsmc (1) e3 (1) ektar (1) fiatal riporter (93) film (1) fotó (86) fotóriporter (2) fotózás (80) four thirds (2) foveon (1) fuji (1) full frame (3) fx (1) g10 (1) gicleé (1) ingyen (1) jpeg (1) jpg (1) k20d (2) karácsony (1) kérdések (1) kodak (1) kommentet kérek (2) koncert (1) lab (1) leica (2) linux (1) m8 (1) mamiya (2) média (4) micro four thirds (3) nikon (29) nyers (3) objektív (1) olympus (4) pályázat (1) panasonic (1) pentax (6) phase one (2) photokina (1) photoshop (1) pletyka (2) raw (4) red (1) riporter (2) rovatok (2) s2 (1) sajtó (3) sb 800 (4) sb 900 (2) sigma (3) software (3) sony (4) színkezelés (6) szoftver (3) tea (1) twitter (1) újság (1) vaku (5) vakutechnika (4) vélemény (2) videó (1) windows (1) zeiss (1) zene (1) Címkefelhő
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása