KnA –2008 július 1. 08:14
5 komment

Annak, aki talán most jött haza egy hosszú fotóstúráról, és csak kapkodja a fejét a sok új Nikon típusjelzés miatt, elmagyarázom mégegyszer.

Nikon D700 az új full-frame gép,

Nikon SB–900 az új vaku,

és Két új tilt-shift objektív a ráadás.

No, ma reggelre szépen bővült a lista, hogy mit szeretnék a télapótól. Van egy váz amit szeretnék, van egy vaku amit majd esetleg szeretnék, és van két objektív amit majd talán egyszer valamikor kölcsönkérek valakitől, hogy kipróbáljam.

A Nikon egy két és fél éves lemaradást pótolt be, a Canon 5D eddig egyedül állt mint "megfizethető" félprofi full-frame fényképezőgép. Most lett végre Nikon megfelelője. Akik befektettek komolyabb pénzeket egy DX rendszerbe (vettek hozzá szépen 12–24-est meg 17–55-öst) azok most egy kicsit átverve érezhetik magukat, mivel a Nikon az FX vonalon most nagyon erős, piacképes dolgokat hozott ki (de a nomenklatúrában még van hely bőven, úgyhogy nyugi). A Nikon kezd magára találni, és ez nagyban a D3-nak és a benne ketyegő FX szenzornak köszönhető, másrészt sietnie kellett, mert már a Canon 5D is öregedik (és egyre hangosabbak a pletykák egy lehetséges utódról), és gondolom szerette volna gyorsan piacradobni a saját 5D osztályú (ez a Canon gép és egyszemélyes klubja volt eddig, és a Canon nagy érdeme) gépét. Ez most sikerült neki, és szerintem ez sok Nikonost (nem a búvárfényképezőgépeket) boldoggá tesz.

Ez annyiban érdekes, hogy a Canon vezető pozícióját egyre többen támadják, és ez nekünk lesz csak jó, mivel egyre olcsóbban, egyre jobb gépeket kapunk. A Canon még mindig bőven nagyobb cég mint bármelyik másik riválisa, és olyan erőforrásai vannak amelyekkel mások nem rendelkeznek (Nikonnak például nincsen szenzorgyára), de kezdem azt érezni, hogy ellustult egy picit.

A Nikon végre elkezdett hallgatni a fotósokra, úgy ahogy azt már évek óta a Canon teszi, és olyan gépeket tervezett, amelyek forradalmiak és új izgalmas technológiákat vezetnek be. A Canon eddig elvolt azzal, hogy a meglévő technológiáit csiszolgatta, mindig növelt egy rovátkát valamelyik paraméteren és a versenyben elöl volt. Most viszont csinalt egy csomó olyan dolgot, ami a többiek malmára hajtotta a vizet. Nem volt eleinte megbízható az AF rendszer az 1D Mk.III-ban, ez pont akkor történt, amikor a Nikon kihozott egy teljesen új AF rendszert, ami már a fény/színméréssel is össze van kötve. Beletette a Live-view támogatást a zászlóshajó gépeibe, de egy olyan egyszerűen implementálható részletet kihagyott belőle, mint a kontrasztméréses AF. Ezek persze nem olyan iszonyatos hibák, amelyek miatt rögtön az összes hírügynökség és esküvői fotós nagy halmokban égette volna el a Canon gépeit, de ha ez a kis lustaság tendenciává válik, akkor komolyan vigyáznia kell a Canonnak a piaci részesedésére.

És a piaci részedésére nem csak a Nikon tart igényt. Az olcsóbb tükörreflexesek piacán a Pentaxnak és a Sonynak is nagyon jó termékei vannak, és a Sony ráadásul a drága gépek piacán is rendelkezik ambíciókkal. Egyre több helyről hallani tervekről full-frame érzékelőkkel kapcsolatban, a Sony már be is jelentett egyet, és a Samsung is dolgozik azon, hogy ne maradjon le. Ha a Pentax lábra tud állni, és sikerül neki is valami nagyot robbantania a profi/félprofi gépek piacán, akkor az eddigi kétszereplős piac akár négy- vagy többszereplőssé is alakulhat (Most alaphangon a Canon, Nikon, Pentax, Sony felállásra gondolok). Ha egy kicsit spekulálhatok, akkor még az se lepne meg szörnyen, ha a Nikon fejlesztések farvizén még a Fuji is előrukkolna egy szokásos furcsa szenzorral a D700 vázában, ami természetesen full-frame lenne.

Azt lehet érezni, hogy a digitális technika kezdi kinőni a kezdeti gyerekbetegségeit, és a gyártók is a megapixelek fitogtatása helyett mostmár sokkal jobban a minőségre és a használhatóságra törekszenek. Kezdik megérteni a szenzorok határait, és kezdenek rájönni a jó megoldásokra. Szerintem a következő pár évben lassulni fog az új gépek piacradobási ciklusa, és inkább megint a rendszereik kiteljesítésére fognak törekedni a gyártók. Ezt lehet szerintem érezni a Nikonnál is, a modernizált tilt-shift és micro objektívekkel, az új alapzoomokkal. Ebben az évben még lesznek nagy bejelentések, szerintem a Canon mindenképp bejelenti az 5D utódját (szinte kötelező neki, marketing és presztízs szempontból), a Nikon a D3 nagyfelbontású párját, és ugyanazzal a szenzorral a Sony a saját zászlóshajó gépét (és nem lepne meg egy 5D osztályú gép tőlük sem). Amit még szívesen vennék az pár nagyobb horderejű bejelentés a Pentaxtól és az Olympustól, bár az Oly szerintem a pici 4:3-as szenzoraival jócskán le fog maradni ebben a szép új full-frame világban.

Nekünk fotósoknak pedig ez egy nagyon jó időszak, mert sok új, jó technológiát kapunk az eddigekhez képest olcsóbban (na azért nem fog egyik fényképezőgépgyártó sem éhenhalni), és több gyártó és formátum közül választhatunk. Mostmár szerintem azok is elgondolkozhatnak komolyan a váltáson, akik eddig ragaszkodtak a 35mm-es filmes gépeikhez, a digitális felnőni látszik.

Mélyenszántó gondolataimat pedig a kommentekben marcangolhatjátok, sőt, nagyon örülnék, ha elmondanátok mit gondoltok!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr73547209

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: beszóltam 2008.07.01. 15:03:21

Nikon D700 és SB-900Nem egész egy éve augusztusban jelentette be a Nikon az D3-ast és a D300-at. Akkor mindenki seggre ült, mert senki sem gondolta volna, hogy ennyire beletrafálnak az emberek igényeibe és nem mentek bele a Canon megapixelháborújába. Abba…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pihe · http://www.csorge.hu 2008.07.01. 09:53:33

Remek összefoglaló volt! Ahogy írtad, a gyártók versenyéből egyértelműen a felhasználók profitálnak majd. Kis kiegészítés a hírhez, hogy a Pentax jövőre tervezi a full-frame vázának bejelentését (a Samsung január óta fejleszti a teljes Leica kocka méretű szenzort, és ők szállítanak a Pentaxnak is). Ez ugye azt jelenti, hogy mi, Pentaxosok is kicsit úgy fogunk járni, mint a Nikonos pajtásaink: van egy rakás DA ( = DX) obink. Remélhetőleg a D3-ban megjelent csökkentett felbontású megoldást a többi, full frame-ben gondolkodó gyártó is átveszi. Az Olyt kicsit sajnálom, ők amilyen régen a piacon vannak, megérdemelnének egy jobb részesedést - elég nagy öngól volt a négyharmados szabvány mellett így elkötelezni magukat.

KnA 2008.07.01. 10:02:39

Hat elegge nagy dilemmaban vannak, mivel ha megis kifejlesztenek egy full-frame gepet, akkor a mar 4:3-as objektivekbe invesztalt penzuket vesztik el az Olympusosok, ha meg maradnak a 4:3-as rendszernel akkor talan az egesz rendszer megy a kukaba az Oly tukorreflexes gepeivel eggyutt.

Müller Péter · http://www.mullerpeter.blogspot.com 2008.07.01. 13:30:37

Kedves kommentelők!
Azért gondoljátok végig a szabványok mibenlétét, és létrejöttüknek okát/célját... a 4/3 rendszer egy szabvány, le vannak fektetve az alapjai, amibe nem fér bele a leica méretű érzékelő. Ahogy emlékszem, a 36x24 megjelenése - bár jó kicsi volt az 'érzékelő' a megszokotthoz képest - forradalmi lépés volt az amatőr fotógráfia elterjedésében...

Had kérdezzem már meg: A 6x9-es gépem micsoda? Hívhatom azért azt is Full-frame-nek? Mert az érzékelője teljes méretű, hacsak nem szakadt a film... Vagy az már double-frame? Tisztázzuk magunkban mi is az a fullframe, ne csak dobálózzunk a 'szakszavakkal'...

Harmadsorban:
Mindennek meg van a helye... Kíváncsi vagyok hány lelkes, ma olyan divatos természetfotós a fullfrém iránti vágyából fogja feladni a nagytelézést...
A 4/3 rendszerben 1,5 millió Ft-ból megteremthető a tökéletes, kisfilmes 600-1200mm gyutávnak megfelelő látószöget adó 2,8 - 5,6-os fényerejű kit. És ez igaz lehet a kültéri sportokra is. Jahhh ISO 6400 mellett nyerő a D3... aki éjszakában fotózik, annak az a jó választás. De a 4/3 arra az icipici negyedframe szenzorra is tudott egy olyan 7-14mm (14-28) nagylátószöget építeni, ami a képszéleken nem csak maszatol mint a canonék az 5D-n...

Szóval mindennek helye van... FF digitális gépet minden háztartásba! Most akciósan csak 250e Ft! Ugye?

pihe · http://www.csorge.hu 2008.07.02. 09:40:26

Müller Péter: részben teljesen igazad van, részben pedig úgy gondolom, hogy Mindenki a saját igényei (és pénztárcája) alapján választ magának gépet. Vannak területek, ahová full frame (ami nem keverendő a digitális középformátummal - de ezek csak elnevezések, szerintem Mindannyian tudjuk, hogy mire vonatkoznak) szükséges, és vannak területek, ahol az APS-C vagy 4/3-os rendszerű gépek is tökéletesek, például az említett természetfotózást. Pár évvel ezelőtt még sokan azt mondták, hogy az APS-C lesz az "újkori 35mm", így mostantól pár évre valószínűleg csak mosolyogni fogunk, hogy egykor 250e Ft-os full frame vázról beszéltünk, mert közben kiderült, hogy olcsóbban kihozható mindez. Azt pedig csendben jegyzem meg, hogy egy másfél milliós (nem-FF) felszerelést ebben az országban jobbára csak azok engedhetnek meg maguknak, akik ebből élnek. Én pedig főállású természetfotóst Magyarországon még nem láttam. :o)

ThufirHawat 2008.07.03. 12:41:39

"Azt pedig csendben jegyzem meg, hogy egy másfél milliós (nem-FF) felszerelést ebben az országban jobbára csak azok engedhetnek meg maguknak, akik ebből élnek."
Jajj dehogy.
A fotózás nem egy TÚL drága hobbi. 1.5MHUF nem sok pénz valamire, amiért nagyon oda vagy. Mert mit is kapsz ennyi pénzért? Egy szakadt autót, vagy egy kevésbé szakadt motort, egy családi utat Kínába, stb. Ezek mind elérhető dolgok a mai középosztálynak.

A fullframe vs. APS-C vitához meg annyit, hogy ez két külön rendszer, előnyökkel, hátrányokkal. Ha valaki ezekkel tisztában van, akkor nem is olyan nehéz dönteni. Egyik sem jobb a másiknál abszolut értelemben, csak vannak dolgok, mikre az egyik jobban megfelel, mint a másik.
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.

Címkék

1000d (1) 450d (2) 50d (1) 5dmk2 (1) 900 (1) a900 (1) adobe (1) ajándék (1) ajándékötlet (1) alpha (1) átverés (1) blog (3) canon (12) cs5 (1) d3 (5) d300 (1) d3x (3) d700 (6) d90 (1) dl28 (1) dsmc (1) e3 (1) ektar (1) fiatal riporter (93) film (1) fotó (86) fotóriporter (2) fotózás (80) four thirds (2) foveon (1) fuji (1) full frame (3) fx (1) g10 (1) gicleé (1) ingyen (1) jpeg (1) jpg (1) k20d (2) karácsony (1) kérdések (1) kodak (1) kommentet kérek (2) koncert (1) lab (1) leica (2) linux (1) m8 (1) mamiya (2) média (4) micro four thirds (3) nikon (29) nyers (3) objektív (1) olympus (4) pályázat (1) panasonic (1) pentax (6) phase one (2) photokina (1) photoshop (1) pletyka (2) raw (4) red (1) riporter (2) rovatok (2) s2 (1) sajtó (3) sb 800 (4) sb 900 (2) sigma (3) software (3) sony (4) színkezelés (6) szoftver (3) tea (1) twitter (1) újság (1) vaku (5) vakutechnika (4) vélemény (2) videó (1) windows (1) zeiss (1) zene (1) Címkefelhő
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása