KnA –2008 január 29. 09:02
5 komment
Úgy tűnik senki sem rest, a nagy Pentax bejelentés melett kicsit halkan, de bejelentették a Canon 450D-t is (azért írom, hogy halkan, mert nem zengett tőle úgy a net, mint a K20D-től, persze ez relatív). Lássuk mi javult, mi érdekes, és mi az ami miatt egy kicsit vicces a helyzet.

A Canon 450D nekem egy picit unalmas. Olyan "Én is! Én is!" fényképezőgépnek tartom, amibe bele kellett tenni a legfrissebb technológiát, de nem látok akkora nagy fantáziát benne. Jó gép, szó se róla, de nem tartom érdekesnek.

Ami ezt a furcsa ambivalenciát kiváltotta bennem, az, hogy szerintem ész nélkül nekimentek egy "mindent nagyító" kalapáccsal. Ez a keresőnél jó, mert nagyobb lett és jobban látható, a  hátsó kijelzőnél viszont furcsa, mert a gomboknak már nem jutott hely. A Canon vázai amúgy is picik (legalábbis a "consumer" szegmensben), és mivel mindenkinek meg a szomszédainak is már három colos kijelzőik vannak, erre a gépre is kellett egy. Amikor azt mondtam a nagy port kavart Canon ÉS Nikon cikkben, hogy a Canon gépein nagyon érződik a marketingosztály ráhatása, akkor pont ezt értettem.

No de nem ennyire negatív a helyzet, egy kicsit borúlátóra sikerült az első fele a cikknek, a lényeg, hogy ez egy nagyon jó gép, amiben sok ember fogja örömét találni. A képminőségre valószínűleg nem lesz semmi panasz, mert ebben a gépben is a Digic III processzor gyúrja a biteket képpé, és a nyers fájlokat is 14 bites pontossággal rögzíti. Megnövelték a felbontást is, mostmár 12 megapixel áll rendelkezésre, ami vagy jó vagy rossz, attól függ, hogy mit tart az ember fontosnak. Szerintem a zajosodástól annyira már nem kell tartani, mint régebben, az új CMOS és feldolgozó technikák már sokat javítottak a helyzeten.

Megkapta a "Highlight priority" opciót a gép a nagyobb modellekből, ez a csúcsfények kiégését hivatott megelőzni, ami digitális esetén egy nagy segítség, mert ami kiég az elveszik, nem úgy, mint a filmnél. Végre van rendes spotmérés is a gépben, ami egy nagy előrelépés, főleg akkor segít, ha szélsőséges fényviszonyok között fotózunk (koncertek, nagy kontraszt). Kapott live-view-t is a gép, és itt már elérhető a kontraszt-kereséses AF, mint a Nikon gépein. Ez azért vicces, mert a 40D és az 1D-nél nincs ilyen. Nem kizárt, hogy majd egy firmware frissítéssel ezt orvosolni fogják (elméletileg megoldható, ha nincs valami Canon specifikus technikai akadálya). Ami még esetleg fejfájást okozhat, az, hogy ennél a gépnél is áttértek az SD kártya használatára, tehát aki egy 350/400D helyére veszi, az vehet új kártyákat is. De ezért igazából nem hibáztatom a Canont, mert a CF kártyák már kezdenek kiöregedni, és egy SD foglalat kissebb helyet is foglal, és valószínűleg a fogyasztása is kissebb.

Mindent összevetve inkább evolúciós és nem forradalmi változtatás a 450D, de nem is ez a Canon erőssége. Megbízható, jó minőségű, jól használható gépet fog kapni az aki megveszi a 450D-t. Amatőr gépnek tökéletes, és komoly munkára is befogható.

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr93315810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mano · http://www.manografia.hu 2008.01.29. 15:53:15

"mert ami kiég az elveszik, nem úgy, mint a filmnél."

Ami kiégett, az a filmnél is elveszett, maximum kevésbé volt zavaró.
Egyébként tetszik a cikk, kíváncsi vagyok, jelenik meg az első érintőképernyős DSLR. Tovább növelni már csak így lehet az LCD-t... :-)

Pihe · http://www.csorge.hu 2008.01.29. 18:50:39

Ahogy írtad a Canon-Nikon összehasonlításnál is, a Canonosok inkább darwinisták, mint reformátusok. :o) Kicsit tityi-totyi, már-már hatásvadász "fejlesztésnek" is tűnik. Szégyelheti magát a Canon, hogy még csak most adott spotmérést a belépőszintű fotósainak kezébe, holott ez már egy mezei bridge gépen is alap. Tulajdonságai alapján viszont remek gépnek ígérkezik.

Mano: az LCD mérete nem hiszem, hogy sokat fog már növekedni, mert a váz rovására menne. Inkább ki fognak találni valami okosságot (kihajtogatható monitor :o))). Az érintőképernyő elég macerás, főleg ha arra gondolok, hogy amikor belenézel a keresőbe, akkor az arcod máris találkozik a kijelzővel.

R3 2008.01.30. 15:20:51

Mikor belenézel lekapcsolja az érintős bevitelt. Csaináltak már ilyet, csak azzal a képernyő világítását kapcsolták le. Hozzátenném egyébként, hogy szvsz tök fölösleges nagyobbnál nagyobb képernyőket belerekni a képekbe. A lényeget ki lehet venni a kisebbeken is meg segítenek az eszközök (hisztogram, beégés-villogtató bigyusz), többre meg úgyse jó.

RabiMiki · http://www.miklosrabi.com 2008.02.28. 09:02:30

Elsőre én sem voltam elájulva tőle, de kicsit jobban átrágva a dolgot... nem rossz ez. Az SD kártya és a mindössze 6 RAW-nyi sorozat nem túl bíztató, de a többivel nincs gond. Kb ezt vártam. Benne van minden aktuális Canon fejlesztés, és végre megjelent az LV AF is.

Kiváncsi vagyok, itthon mennyiért fogják adni...

pentax 2008.12.13. 02:21:25

a 300d/350d/400d hagyott maga után kívánnivalót. Most itt egy belépőszintü gép amely veri a konkurenciát. Neked ez miért fáj ennyire?
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása