KnA –2007 december 15. 09:51
7 komment
Nagy szívás egy fotós barátnőjének/feleségének lenni. Egész nap rohangál és fotóz, ha nem rohangál ott gubbaszt a sötétben a számítógép előtt/a laborban... És állati drága hobbija van. Ajándékötletek azoknak akik boldoggá akarnak tenni egy fotóst karácsonykor, anélkül, hogy fel kellene venni még egy jelzálogot a házra.

Sajnos odáig jutottunk, hogy egy szegfűszeggel telenyomkodott narancsnak kevesen örülnek karácsonykor, bár szerintem tökjó illata van. Ami fontos, ha kiegészítőket vásárolsz, az, hogy tudd a kedvesed felszerelésének a pontos típusát, és hogy hogyan használja. Ha például természetfotós, akkor a stúdióban használatos dolgoknak nem fog annyira örülni, mint mindjuk egy jó esővédőnek, vagy gumicsizmának. Segít, ha megkéred, hogy mondja el, minek örülne (persze inkább kategóriáknak, nem specifikus dolgoknak), vagy ha megkéred, hogy pakolja ki a dolgait a táskából, hogy lásd mije van már, mire nincs szüksége. A legtöbb fotós általában ragaszkodik a dolgaihoz, sokan rohangálnak majdnem szétesésig használt felszereléssel, jó ötlet esetleg egy meglévő dolgot lecserélni egy új ugyanolyanra. Itt van néhány olcsó (és pár nam annyira olcsó) ajándékötlet fotósoknak karácsonyra:

  1. Fotós könyvek: A National Geographic igényes (és megfelelően drága) könyveitől az egy-egy fotós munkáit bemutató albumokig bármi megteszi. A fotósok vizuális típusok, bármilyen könyv, amiben nagy képek vannak, jó ötlet. Kezdő fotósoknak még a "hogyan fotózzunk ezt-azt..." című könyvek is nagyon jók, de egy profi/félprofi fotósnak ez már nem olyan érdekes.
  2. Újratölthető akkumulátorok: Vagy a fényképezőgéphez, vagy a vakuba, egy extra garnitúra elem mindig jól jön. Praktikus, bár meglehetősen unalmas egymagában. Ami fontos, hogy legalább 2000mAh-es kapacitással rendelkezzenek, és általában egy vakuba 4db kell. A fényképezőgépbe általában a gyártó saját szabványú akkumulátora kell, ezek sajnos általában meglehetősen drágák, de utángyártott modellek is kaphatók, itt vigyázni kell, hogy használhatók legyenek a fényképezőgéphez.
  3. Tisztító felszerelés: Fújókák, lencsetisztító folyadék, lencsetisztító kendők. Ezeket célszerű fotósboltban venni, mert néhány általános szemüveg/üvegtisztító megsértheti a speciális bevonatokat az objektíveken. Ebben a kategóriában nagy sláger az ún. "Lenspen", ez egy kombinált ecset és mikroszálas tisztító, ami tollformájú.
  4. Táskák, tokok: Minden fotós táskabuzi. Azok is, akik nem vallják be maguknak. Egy profi táska viszont meglehetősen drága. Szerencsére a gyártók sok kiegészítőt gyártanak: Lehet kapni akkumulátortartókat, memóriakártyatartókat, lencsetokokat, és állványtokokat, itt csak arra kell vigyázni, hogy a méret megfelelő legyen. A Lowepro táskákhoz egy csomó kiegészítő kapható a "zip-lock" rendszerükben.
  5. Kissebb stúdiófelszerelések (drágább kategória): Derítőlapok, lámpa/vakuállványok, fényformáló eszközök stúdióvakukhoz. Ezek igazából drágább dolgok, és fontos, hogy kompatibilisek legyenek a meglévő felszereléssel, de családi (csoportos) ajándéknak jók lehetnek.
  6. Ruházat: Ha a kedvesed nem stúdiófotós, akkor valószínűleg elég sok idejét tölti kint a szabadban. Ha természet vagy tájfotós, akkor meg az összeset. Olyan dolgok amik az időjárástól védik, könnyebbé teszik az életét, és neked sem kell ápolnod, ha megfázik. Egy jó esőkabát, sál, sapka, kesztyű, extra esetekben símaszk, gumicsizma, jégeralsó meglepően jó lehet. Egy tipp, vadászboltokban néha lehet kapni lövészkesztyűket, amelyeknek lehajtható (vagy hiányzik) a mutató és a hüvelykujja. Ezekben könnyebb kezelni a fényképezőgépet, és általában jobb fogást is biztosítanak.
  7. "Fotós" ajándékok: Fotós témájú bögrék és hasonló csecsebecsék is aranyosak, ez a kedvesedtől függ, hogy mennyire örül nekik. Ha ötletes, akkor nagy siker lehet!
  8. Régi/fura fényképezőgépek: Régi Smenák, Pajtások, más régi fényképezőgépek; Vicces gépek, Holgák, furcsaságok. Ha régi gépet vásárolunk, vagy még működö, vagy jól mutató gépet vegyunk, erre a legjobb hely a vásárok zsibvásár része, vagy az antikos sor (az antikosok viszont megkérik az árakat, néha rosszabb állapotban lévő dolgokért mint a zsibin).
  9. Fényképezőgépek, objektívek: Ha valaki most rabolt bankot, vagy amúgy is mindig elkölt pár milliót az ajándékokra, vehet a kedvesének objektíveket vagy egy vadonatúj fényképezőgépet. Egy Nikon D3-at vagy Canon 1D/s Mk.III-at senki nem fog visszadobni (Kivéve ha Pentaxos :D, nekik egy K10D a jó ajándék!), hogy ez nem kell neki. Egy stabilizált, nagy fényerejű telének is mindig örülnek az emberek, és a visszajáróbol még mindig lehet venni egy kissebb használt autót is.
  10. Külföldi utazás: Egy gyönyörű helyen nehezebb csúnya képeket készíteni, mint otthon a szürke városban, és a kikapcsolódás extra bónusz. Kár, hogy kicsit drága.

Elsőre ennyi jut eszembe, remélem hasznos kis útmutató lett szegény harcviselt fotósbarátnőknek, és segít eligazodni a fotósokon. Ha még van ötletetek, akkor a kommentekben írjátok meg őket!
És végül: Igazából nem a pénz számít, hanem a szándék, és ez a fotósokra is igaz. Boldog karácsonyt mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr14264651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e1 · http://beszoltam.hu 2007.12.15. 19:35:21

Nah, azért a 4-essel vigyáznék, főleg a kisebb kütyüs tokokkal. Nekem is van itthon mindenféle, a hátizsákomon is van egy rakás kis zseb, de ezek is inkább zavarnak, minthogy hasznosak lennének. A kártya, lencse, stb. tokok a legtöbb fotós számára inkább felesleges dolgok mert az ilyen apróbb csipcsup felszerelésnek általában mindenki talált már megfelelő helyet, ráadásul jobb egy helyre tenni mindent, minthogy féltucat mindenféle táskába és tokba legyen minden szétrakva. Jobb ilyenkor egy új, nagyobb hátizsákot venni és előtte mindenképpen megbeszélni a partnerrel, hogy milyet is szeretne. Jómagam is táskabuzi vagyok és csalódott lennék ha megint egy olyan táskám lenne, ami nem teljesen felel meg az eképzeléseimnek (valójában olyan táska nem is létezik, csak olyan, amely majdnem idális). :)

Jah, nagyon jó dolog, a fotós haverjait kérdezni az ajándékról. Azok általában tudják, hogy mi az aminek örülne a "kolléga", mert a felszereléssel kapcsolatos dolgokat általában jó előre meg szokták vitatni.

Sütemény1975 2007.12.16. 12:59:24

"Egy Nikon D3-at vagy Canon 1D/s Mk.III-at senki nem fog visszadobni (Kivéve ha Pentaxos :D, nekik egy K10D a jó ajándék!), hogy ez nem kell neki. Egy stabilizált, nagy fényerejű telének is mindig örülnek az emberek, és a visszajáróbol még mindig lehet venni egy kissebb használt autót is."

Ezen jót nevettem :))

Pihe · http://www.csorge.hu 2007.12.16. 20:25:24

Nagyon szívből szóló írás volt ez (is). A nagyfényerejű teléből visszajáró pénzen én is nagyot mosolyogtam. Be is linkelem a barátnőmnek.

/off: egyébként furcsán jelenik meg néha a blogod, nálam néha összecsúsznak a sorok, van, amelyiknek csak a fele jelenik meg magasságban, jellemzően az "angol cikkek" rovattal egy sorban. Firefoxon keresztül nézem a világot.

zoomface · http://zoomface.wordpress.com/ 2007.12.19. 02:21:32

a legszebb karacsonyi ajandek - amikor a kedvesed, egy 500£ os macrolencsevel lep meg, amit a te creditkartyaddal fizetett ki... sirvafakadsz az garantalt!

Maty · http://www.xlsport.hu 2007.12.27. 09:06:30

...főleg, ha nem is szeretsz makrózni.

zoomface · http://zoomface.wordpress.com/ 2007.12.29. 21:34:07

Boldog Uj evet fiuk! Bar elsok nem lettetek nalam, azert az elso haromban benne lenni nem rossz eredmeny! Tovabbi jo munkat 2008-ban!

Tisztelettel
Adam
(fotobuzi.blog.hu/)
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása