KnA –2007 november 19. 08:44
3 komment
Mióta felfedeztem a fényképezőgépemen a RAW/NEF képrögzítési módot, azóta minőségi megfontolásból sokat használom. Persze vannak hátrányai is ennek, de ez a vita egy másik cikk témája (remélhetőleg nemsokára időm is jut rá). Természetesen a nyers fájloknál a konverter típusa meghatározó a végleges kép szempontjából, erről ugyanolyan viták vannak, mint régen arról, hogy ki milyen hívót használ a filmjéhez. Mára meglehetősen nagy a választék, van aki erre esküszik, van aki arra. Most egy új lehetőségre szeretném felhívni a figyelmeteket, amely itthon, Magyarországon készül, és minőségben felveszi a versenyt a többi nyerskonverterrel, egy nagy különbséggel: ingyenes!

A program neve Raw Therapee, és Horváth Gábor fejleszti a Dcraw alapjain. Hogy miért fontos megemlíteni, hogy a Dcraw nyerskonverterre épül a program? A Dcraw-t Dave Coffin fejleszti, ez egy meglehetősen egyszerű, egy fájlból álló, parancssoros nyerkonverter, amit eredetileg Linuxra írt. Mára már Windows alatt is fut, sőt, több féle processzorra optimalizált változata is elérhető (a használati utasítás magyarul). Annak ellenére, hogy parancssoros, két nagyon erős érv szól melette: Nagyon sok olyan fényképezőgépet támogat, amelyeket más program nem (például a nagy gyártók Augusztusban kiadott szupergépeit, és elfeledett kompaktokat), másrészt pedig a forráskódja teljesen nyílt. Ez lehetővé teszi, hogy mások is felhasználják, saját fejlesztéseiket erre alapozzák.
A Raw Therapee is így született, de a tudása bőven túlmutat a Dcraw adta alapokon.Raw Therapee A kezelőfelülete a mára már szabványnak modható sémát követi, bal oldalt a kezelőszervek, alul a mappanézet kapott helyet, középen pedig az előnézeti kép.
Érdekes filozófiát követ a program, mert a változtatásokat, amiket végzünk, valós időben elvégzi a képen, amikor készen vagyunk, csak azt kell megvárni, hogy kiírja a merevlemezre a képet. Ez nagyméretű fájloknál kicsit lassabb munkát eredményez, mert nem tudjuk csak otthagyni a gépet, hogy dolgozzon. A program nagyon nagy hátránya, és szerintem csak emiatt nem használja mindenki, hogy nincs benne ún. "Batch" mód. Egyszerre csak egy képen tud dolgozni az ember.
Ennek ellenére, eddigi tesztjeim alapján, a képminősége legalább olyan jó, mint a kapható legjobb nyerskonvertereké, és a 2.2-es verzíóban megjelent a színkezelés is, ami nagyon nagy előrelépés! A szolgáltatások, amelyeket nyújt, sokrétűek, és néha még sokkal messzebb is mennek, mint a fizetős nyerskonverterek. Képes például csak a Lab színmód fényesség csatornáján dolgozni, amely szerintem nagyon használhatóvá teszi, kiküszöbölve a színeltolódásokat szintezésnél. A színkezelési lehetőségek példásak, megválaszthatjuk a bemeneti, a munka és a kimentei színprofilt is külön-külön. Ami nekem hiányzik, és ebben minden nyerskonverter hibás, hogy nem tud egyenesen egy Lab színmódú 16 bites TIFF fájlt menteni. Természetesen a program lehetőséget ad sokféle formátumban menteni, ebben sem lemaradva a többi (drága) konvertertől.

Mindenkinek ajánlom, hogy töltse le, próbálja ki a meglévő fájljaival. Én, személy szerint jobb eredményeket is el tudtam vele érni, mint a Capture One használatával, de ez kép és persze felhasználófüggő. Vesztenivalótok nincs, mivel a program teljesen ingyenes és a letöltés mérete is csak 7,5Mb!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr97233831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2007.12.17. 14:00:13

Hasznos leírás. És külön öröm, hogy egy profi fotós ajánlja. Linuxot használok, ezért a PS és társai szóba sem kerültek nálam (nem csak az ár miatt). A Gimppel együttműködő konvertert is kipróbáltam, de a Rawtherapee jobb.

R3 2008.01.14. 12:20:24

Szintén linuxos vagyok, eddig az ufraw-ot használtam, de most kipróbáltam ajánlásodra az RT-t és igen meggyőző. Próbáltam már elég sok konvertert beleértve a fizetős szoftvereket is, és ilyen nagytudású de mégis használható eszközzel nem találkoztam még. A batch mód nekem nagyon hiányzik (a szoftver fórumát átnézegetve úgy tűnik még sokaknak rajtam kívül), de úgy tűnik ez javítva lesz a közeljövőben. Kimondottan örülök, hogy ingyenes (illetve annyit fizetsz érte amennyit gondolsz), de kár hogy nem open source :(. Ha másnak is tetszik és megteheti, támogassa a projectet, Gábornak a fejlesztőnek nem kevés munkaórája lehet benne!

ben_ben · http://www.photo-press.hu 2008.01.16. 09:53:57

Ígéretes, vah hozzá magyarítás?
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása