KnA –2007 szeptember 23. 10:12
szólj hozzá!
Régóta lógott a levegőben a D2-es széria utódjának kérdése, és Augusztus 23.-án végre bejelentette a Nikon a D3 és D300 modelleket. Az eltelt egy hónapban volt alkalmam kézbevenni egy nem végleges D3-at, és amit a neten el lehetett olvasni a témáról, elolvastam. Egy szubjektív vélemény a Nikon új csúcsgépéről.


Ki kell kötnöm, hogy a D3, amit én kézbevehettem, nem volt végleges, tehát az amit a vázról magáról írok, nem biztos, hogy úgy is lesz. Maga a fizikai megjelenése valószínűleg nem fog változni, de a szoftver biztosan (a váznál amit én megnéztem, a firmware az A0.28 és B0.23 verziónál tartott).

Régebben több fórumban és személyesen is azon a véleményen voltam, hogy a Nikon nem fog kisfilmes méretű érzékelővel szerelt gépet építeni, mert magárahargítaná azokat, akik beruháztak DX objektívekbe. Tévedtem, és eléggé sok embernek, aki megvette a AF-S 17-55mm F/2.8 DX objektívet (egy 300.000Ft-os tétel), is meglepetést okozott a D3 36mm x 23.9mm-es érzékelője. Több Nikon témájú fórumban azonnal elindultak bejegyzések amik azt firtatták, hogy mi lesz a DX méretű érzékelőkkel és objektívekkel, erre a Nikon válasza a D300, aminek a felszereltsége vetekszik a D2Xs modellével, de sokan boldogtalanok emiatt. A D3 kompatibilis a DX objektívekkel, de felbontása 5 megpixelre változik ilyenkor, mert csak az érzékelő közepét használja.

Aminek a legjobban örülök, az, hogy a Nikon nem a pixelek számára, hanem a minőségére koncentrált, emiatt a D3 kifejezetten használható képeket készít nagyon kevés fénynél is. Persze, nem tűnt el a zaj, nem is fog sohasem, de nem színzaj, hanem csak fényzaj, és nem zavaró, nem részletvesztéssel járó zaj. Ez mire jó a gyakorlatban? Magasabb érzékenység mellett könnyebb vakuzni, mivel a vakunak kisebbet kell villannia, emiatt gyorsabban töltődik újra. Sport fotózásánál jobb záridővel lehet fotózni ugyanannál a blendénél, vagy esetleg nagyobb blendével, a lista igazából végtelen... Ami emellett nagyon tetszik, hogy a színek sem fakulnak ki magas érzékenységnél, élénkek maradnak és a színzaj sem rontja el őket.

A D3 (és D300) autófókusz rendszere is eltér a Nikontól megszokott "nagyobb érzékelőből kevesebb" hozzáállástól, 51 fókuszmező van, ebből 15 keresztérzékeny, viszont mind a 15 középen van, egymáshoz közel, ami szerintem nem praktikus. Valószínűleg hatékonyabb sportfotós gép lesz emiatt, de van amikor az, amit az ember élesen szeretne látni, nem a kép közepén helyezkedik el. Például sokszor, ha az ember riport közben készít képeket egy alanyról, a kocka fenti részén elhelyezkedő szemekre szeretné helyezni az élességet/hangsúlyt. Persze a gyakorlatban fog eldőlni, hogy az aggályaim megalapozottak-e.

Hasznos dolognak tartom a DX módot, amikor a gép csak az érzékelő közepét használja, kb. 5 megapixeles felbontás mellett. A D200 például meglehetősen nagyméretű nyers (NEF) fájlokat hoz létre, viszont kevert világításnál elkerülhetetlen a nyers formátum használata. Emiatt nemcsak a memóriakártyák kapacitása válig még szűkösebbé, de a megnövekedett adatmennyiség miatt az utómunka is lassabb (ez alatt főleg a másolásokat, adatmozgatásokat értve). A D3 lehetővé teszi, hogy kissebb felbontású nyers fájlokat készítsünk, ezáltal felgyorsítja a munkát később, nem lesz a képeinknek akkora a helyigénye archiváláskor és a memóriakártyáink is tovább bírják. A felbontás pedig a legtöbb sajtótermékhez bőven elég, a D2Hs (4 megapixeles) képeiből is készíthető A3-as méretű nagyítás, észrevehető minőségromlás nélkül.

Maga a váz, profi mivoltához illően, nagyon robosztus, az embernek az az érzése támad, hogy egy darab tömör fémtömbből van kivésve. A Nikon híres arról, hogy a fényképezőgépei ergonómiája nagyon jó, és ez a D3 esetében is igaz. A váz kialakítása nagyon hasonlít a D2-es szériához, de nagyon sok apró változtatás található rajta. A hátsó tárcsát egy pár fokkal megdöntötték (így jobban rááll a hüvelykujjra), az AE-L gombot lejjebb vitték, a többi gomb pedig jobban kiáll a vázból. Egyertelműen látszik, hogy a tervezők gondoltak arra, hogy kesztyűben is fogják használni a vázat. A FUNC gombhoz hasonlóan már az AE-L és DOF-Preview gombok is programozhatóak, ezáltal sokkal jobban testreszabható a fényképezőgép. A kereső pedig egyszerűen nagy, főleg azoknak, akik a digitális gépek kissebb méretű keresőihez vannak szokva. Világos, főleg egy fényerős objektívvel, és minden fontos beállítást kijelez, még egy kérésre megjelenő vízszintezőt is beleépítettek. Az ergonómiai változtatások és a nagy kereső miatt nagyon könnyen lehet kezelni a gépet úgy, hogy nem vesszük le a szemünk elől.

A digitális technika egészén érződik, hogy kezd kiforrni, elfogadottá válni, és már kiheverte a gyerekbetegségeit. A D3 is ennek a folyamatnak egy fontos mérföldköve. Nem tökéletes, és biztosan lesznek problémák, ha szerencsénk van, meg lehet őket majd egy új firmware útján oldani. Érződik, hogy a Nikon végiggondolta, hogy mit szeretne elérni a D3-mal, és megpróbáltak egy olyan gépet építeni, ami hasznos eszköz lesz a mindennapokban.


Linkek a témához:

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr57173896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az összes szerzői jog fenntartva, Kalmár Nagy András, 2007-2008
Az oldal tartalma, és az egyes cikkek az oldal alján található creative commons licensz alapján használhatóak.

Címkék

1000d (1) 450d (2) 50d (1) 5dmk2 (1) 900 (1) a900 (1) adobe (1) ajándék (1) ajándékötlet (1) alpha (1) átverés (1) blog (3) canon (12) cs5 (1) d3 (5) d300 (1) d3x (3) d700 (6) d90 (1) dl28 (1) dsmc (1) e3 (1) ektar (1) fiatal riporter (93) film (1) fotó (86) fotóriporter (2) fotózás (80) four thirds (2) foveon (1) fuji (1) full frame (3) fx (1) g10 (1) gicleé (1) ingyen (1) jpeg (1) jpg (1) k20d (2) karácsony (1) kérdések (1) kodak (1) kommentet kérek (2) koncert (1) lab (1) leica (2) linux (1) m8 (1) mamiya (2) média (4) micro four thirds (3) nikon (29) nyers (3) objektív (1) olympus (4) pályázat (1) panasonic (1) pentax (6) phase one (2) photokina (1) photoshop (1) pletyka (2) raw (4) red (1) riporter (2) rovatok (2) s2 (1) sajtó (3) sb 800 (4) sb 900 (2) sigma (3) software (3) sony (4) színkezelés (6) szoftver (3) tea (1) twitter (1) újság (1) vaku (5) vakutechnika (4) vélemény (2) videó (1) windows (1) zeiss (1) zene (1) Címkefelhő
Clicky Web Analytics
süti beállítások módosítása